Let's Dance

Rackartygarna var väldigt samarbetsvilliga och snälla när jag fotograferade dem förra veckan så jag sa att jag ska heja på Alex i Let’s Dance. Så det gör jag nu. Heja Alex!   

 


Igår och idag

Igår var snart 3-åriga Winston här och hälsade på. Jag frågade om han vill sova över hos mig någon dag.

– Nej, det går inte för min pappa och mamma älskar mig, svarade han.

 

Idag var Annika här och jobbade. Vi träffade en kvinna som varit deprimerad och velat ta sitt liv. Hon trodde inte att någon gillade henne hon tyckte inte att hon var värd någonting. Idag är hon väldigt glad att hon valde att fortsätta leva.


Blandade jobb

I dag var jag i Stockholm och fotograferade en tjej och en kille som tidigare varit sexmissbrukare. De är väldigt glada över att ha tagit sig ur det.

 

Här har jag träffat James som gått emellan två bråk och därmed räddat livet på en 40-åring.

– Jag gillar inte när folk gör dumma saker och om alla skulle bry sig lite mer skulle vi få ett bättre samhälle, säger han.

 

 

När Catharina och sambon Mats förlorade sina jobb satsade de i stället på ett gäng ulliga och gulliga kompisar. I dag driver de en gård med närmare hundra getter och de stortrivs verkligen med det.

 

 

Här har jag träffat Calle Halfvarssons pappa, farfar och tränare.

 


Järvsö

I dag gjorde jag ett jobb på en flyktingförläggning i Järvsö. En liten tjej sprang in på sitt rum och satte en blomma i håret innan fotograferingen. Hon byggde sedan en kamera av lego och sprang runt och fotograferade hon med. Både jag och reportern glömde ta med leksaker som vi har hemma, så vi hoppas komma dit snart igen. Har man gosedjur och annat skoj liggandes kan man skänka dem till flyktingförläggningar. Det är väldigt uppskattat.  

 


Thailandjobb

I Thailand gjorde vi bland annat jobb på Linda som jobbar som personlig tränare, coach och healer. Vi var med på hennes bootcamp på stranden och dagen efter var vi även med på stand up paddleboard. Några få dagar om året kommer stora maneter upp till ytan och när vi paddlat ut en bra bit i havet märkte vi att det var just en av de dagarna. Runt brädan var det vid ett tillfälle rosa maneter åt alla håll och när jag märkte det började mina ben att skaka. Linda sa att jag skulle sätta mig ner för att inte ramla av och efter att maneterna flutit iväg gick det bra igen. Vi gjorde armhävningar och situps på brädan så dagen efter var det svårt att resa sig upp ur solstolen.

 

Vi gjorde även jobb på en fantastisk norska som driver restaurangen Time for Lime. Där serveras en underbart god 6-rättersmeny varje kväll. Överskottet från den restaurangen går till Lanta Animal Welfare som hon också startat. Där hjälper hon hundar och katter som farit illa. Dit kan man åka och volontärarbeta och turister får komma och gosa med katterna och gå promenader med hundarna. Många adopterar djur därifrån. Karantänen är i Thailand så hundarna behöver inte bara sitta i en bur under den tiden. Vi träffade en kille från Kanada som hade med sig en av hundarna på stranden. Hunden hade opererats och efteråt låg killen bredvid hunden i skuggan och vilade. Några dagar senare hade han lärt hunden simma och nu såg man tydligt att hunden var otroligt fäst vid honom. En annan tjej försökte låna hunden för att simma en tur men den la sig ner och vägrade lämna sin nya kompis. Kanadensaren funderade på att ta med honom hem.

 

En morgon när jag gick till havet för att simma följde en stor hund med mig ner. Han gick bredvid mig från min bungalow, väntade medan jag la handduken m.m. på stranden och gick därefter vidare med mig ner till vattnet. Han simmade bredvid mig hela tiden och följde sedan med tillbaka upp ur vattnet igen. Den hunden bor på restaurangen Time for Lime dit alltså alla som åker till Koh Lanta bör gå eftersom maten är utsökt och djuren får det bättre.

 


Hemma

I går kom jag hem från Thailand. Jag var där och jobbade med Lina som brukar ta ”behind the scenes” bilder på mig när jag fotograferar. Jag klarar mig nästan alltid från jetlag och tur är det för i dag hade vi ett jobb i Stockholm. Vi träffade Rackartygarna åt en ny ungdomstidning. Jag börjar med att lägga ut Linas bilder. 


Thailand

Nu stänger jag av mobilen och åker till Thailand för att göra olika fotojobb. Jag kommer hem den 18 februari och nås på mail eller facebook fram till dess. Eftersom jag inte har varit i Thailand tidigare lägger jag ut en bild från Island istället. 

 


SMS-livräddare

I dag kom Allers på posten. I den tidningen har jag fotograferat två reportage. Jag träffade treåriga Atlas som fått en njure av sin pappa. Innan transplantationen kunde han bara åla sig fram på rygg men nu kan han både stå och gå.

 

Jag har även fotograferat Torsten som en kväll efter middagen drabbades av hjärtstopp. Några hundra meter därifrån var Lisette och hon är med i projektet ”sms-livräddare” så det pep till i hennes telefon och hon sprang över och påbörjade hjärträddningen.

 

Om man är utbildad i hjärt-lungräddning kan man anmäla sig till ”sms-livräddare”. Befinner man sig i närheten när ett larm om misstänkt hjärtstopp inkommer till 112 får man ett sms och kan då springa dit innan ambulansen kommer. Än verkar projektet bara vara i Stockholm men förhoppningsvis kommer det till hela landet snart.

 


Inför skid-VM


Bankkort

Tur att vänliga veckan inte börjat än för i dag lackade jag ur på banken. Mitt kort fastnade i automaten. Jag slog rätt kod och fick då ut ett papper där det stod att kortet behålls och att jag ska kontakta min bank. Uttaget blev registrerat i alla fall såg jag senare. En dam upplyste mig om att samma sak hade hänt en kille i går och att det är någonting fel på den maskinen. Jag ringde till banken och sa att jag måste få ett nytt kort snabbt eftersom jag ska åka utomlands på tisdag. ”Det kommer kosta dig väldigt mycket” svarade hon. Jag lackade ur direkt för jag tycker inte att jag ska betala för att banken ställt till det för mig, jag tycker snarare att jag ska få kompensation.

 

Någon som däremot var otroligt gullig var damen bakom mig i kön. Hon började engagera sig i mitt kortproblem och undrade om hon inte skulle ta och bjuda mig på en fika. Jag hade precis både ätit mat och en semla så jag tackade nej, med det var verkligen snällt av henne att erbjuda mig det.

 

Snälla var även ett par som jag fotograferade i fredags. De har en massa getter och bjöd på en väldigt god getostpaj. Getterna och hönorna får gå ut när de vill så de är fina och ser till att djuren har det bra också. Guldstjärnor till dem.

 

 

Vänliga veckan

I går var jag på Läkarmissionens after work i Stockholm. Det var bland annat åt dem jag arbetade när jag var i Tanzania. Deras biståndsarbete riktar sig främst mot de fyra huvudområdena självförsörjning, utbildning, social omsorg och humanitärt bistånd. Nästa vecka (9-15 feb) ska de ha en vänlig vecka och vill man vara med och göra Sverige till en vänligare plats kan man gå in på deras sida http://vanligaveckan.se/ och delta. Ensamhet

I nya numret av Amelia har jag och Lina träffat komikern Mårten Andersson som berättar att hans rädsla för ensamhet blev så stark att han drack för att klara ångesten. Räddningen blev ett hus i skärgården, där han lärde sig att vara ensam.

”Jag tror att många skulle behöva lära sig att vara själva. Jag har vänner och bekanta som hoppar från relation till relation, livrädda för att vara ensamma, i tron om att relationen ska lappa ihop dem och få bort den här tomhetskänslan. Det kan också handla om att på sociala medier skriva en status och få många likes eller lägga upp selfies – allt handlar om att fylla tomheten med bekräftelse.” 

 


Tidningar

Det är roligt när det kommer tidningar på posten och det gjorde det i dag. Åt Allers har jag fotograferat Nawal som flydde till bergen i norra Irak när hon var ung. I flera år var hon jagad av armén. Hon sökte asyl i Sverige där hon nu jobbar med ensamkommande flyktingbarn.

 

Åt Året Runt har jag fotograferat Caroline som haft det tungt i tonåren. Hennes pappa gick bort i hudcancer och fem månader efter det fick hennes mamma diagnosen lungcancer. Mamman är i dag friskförklarad och Caroline föreläser om hur man kan stötta anhöriga och hantera känslor kring sjukdom och död.