Meta Velander

För ett tag sedan träffade jag Meta Velander. Hon berättade att hon brukar lägga pussel direkt på morgonen. Hon läser även tidningen innan hon ger sig ut på äventyr. Själv brukar jag kliva upp ur sängen och gå direkt till soffan för att lägga mig där istället. I den ligger jag och äter min frukost. 

 


Kul ska man ha

Den här lilla 3-åriga killen vet hur man roar sig. Han bjöd faster till grillfest, hoppade in i bilen och låste dörren för att få tuta ifred. I går tog jag med honom till Ockelbo marknad. Vi satt och åt bredvid en karusell och jag försökte se om det verkligen kostar 40 kronor att åka den. Winston som redan hade tittat ut vilken bil han skulle välja stod plötsligt innanför staketet till karusellen. Jag såg inte när han drog iväg men det måste ha varit som han säger ”sina snabba springskor” som gjort sitt. Utan biljett klev han in i den orangefärgade bilen och när han satt sig tillrätta började karusellen gå. Det är rätta takter i pojken. Vill man åka karusell, ska man åka karusell. 

 


Jens Lekman

För några veckor sedan gjorde jag ett minnesvärt jobb åt DN. Jag fotograferade en fantastisk spelning av Jens Lekman i ett vardagsrum i Gävle. Här är reportaget. 

 


Lill-Babs, Getter och armband

I tisdags träffade jag och reportern Annika Lill-Babs. Först var vi hem till hennes mysiga hus där vi fick smaka jättegoda kakor och bullar. Efter intervju och fotografering åkte vi vidare till hennes Caffär som ligger i Järvsö. Där åt vi en underbart god räksmörgås gjord på glödhoppa. Vi tittade även in i hennes museum. Det var fullt med folk och alla ville ta bilder tillsammans med den ödmjuka stjärnan som snällt ställde upp. Åker man till Järvsö bör man inte missa det mysiga stället.

 

I går var jag och Lina på en getgård och det var också ett roligt jobb. Getterna hoppade och försökte klättra på mig medan jag tog mina bilder. En liten killing hade bestämt sig för att hoppa upp och stå på min kameraväska som jag hade på axeln. De är så söta och roliga djur.

 

Efter jobbet åkte jag och pysslade med Lina. Hon hade med sig alla sina pärlor och jag producerade fyra armband. Bilderna på Lill-Babs lägger jag ut när de varit i tidningen. 

 


Vimmel & tårta

Det blev ett jobb i Gnesta i går. En varg har tagit får där. Stängslet var så lågt att till och med mina små dvärgpinschrar skulle kunna hoppa över, så det var nemas problemas för vargen att ta sig in. Alla som har får ute borde sätta upp riktigt och bra stängsel så att sådant här slipper hända. Här är en länk till det otäcka reportaget. Jag tycker själv att det är för hemska bilder så jag lägger istället ut ett ytligt litet vimmel som jag gjorde på aftonbladets stora pappfigurer. Zlatan ligger huvudlös en trappa upp medan de andra står uppställda våningen under. Hulkentårtan som jag åt i dag får fylla ut så att det blir rätt antal bilder med i kollaget. Mina vänner Ulrika och Fredrik serverade tårtan på deras son Williams 5-årskalas. 
 

Midsommar

Midsommaren firar jag på Aftonbladet i Stockholm. I går bjöd tidningen på god mat och så fick jag åka till Skansen för att titta på dansen kring midsommarstången. I dag får vi se vad jag ska göra. Jag börjar i alla fall med att hämta tidningarna och en kopp kaffe. 

 


Pyttesmå kläder

Anna fick en dotter som vägde mindre än ett kilo. Då fick hon idén att sy små kläder till för tidigt födda. I dag syr över 1300 kvinnor små kläder till tjugo sjukhus. Här har jag träffat Anna och hennes dotter åt Aftonbladet. 


Heja Sverige

Det var mysiga dagar i Stockholm, men nu är jag tillbaka i Gävle. Jag avslutar med viftande flaggor. Många av de som jag fotograferade var från Tyskland. De två Sverigeklädda damerna kommer till exempel därifrån, samt personerna med Sofia och Carl Philip-skylten. Tjejerna med kransar på huvudet kommer från Finland. Det gör även barnen som håller i flaggan. Norgekvinnorna har haft en prinsessklubb i tio. Vad det är vet jag inte riktigt men roligt verkade de ha.

 


Vakterna

Vakterna hade det inte lätt. De skulle stå tjusigt på led. Helt stilla. Trots vattenpauser gick det inte, det svimmades lite här och där. Men ingen tid fanns till vila, hämta andan och få tillbaka blodet till huvudet. Snabbt på plats kom två andra vakter som drog iväg sina kollegor så att alla kungliga skulle slippa se eländet. 

 


Grattis Carl Philip och Sofia!


Iltalehti

Sofia vinkar fint och är glad. Dessutom verkar hon ödmjuk och snäll. Jag tror att hon kommer bli en utmärkt prinsessa. Jag jobbar åt den finska tidningen Iltalehti och här är några av mina bilder.
 

Bröllop

Jag är i Stockholm för att fotografera Carl Philip och Sofia samt lite annat runt omkring bröllopet. I dag har jag till exempel ätit en Sofiabakelse och jag har även fotograferat en mugg med en bild på bröllopsparet. Det blev ett stort pådrag på grund av muggen. Skulle jag eller skulle jag inte få fotografera den? Butiksbiträdena blev oroliga och ringde chefen som i sin tur verkade ringa en annan chef som skickade dit en tredje chef. Den chefen ringde själv några samtal och jag fick åter berätta vad jag ville göra, nämligen fotografera muggen. Till slut kom beskedet – jag fick fotografera. Stort. 

 


Flyga drake

I nya numret av Allers har jag träffat skådespelaren Ahmad. När han var tio år var han med i filmen Flyga drake. Filmen spelades in i Afghanistan och i en av scenerna blir Hasan som han heter i filmen våldtagen. Den scenen uppskattades inte av några från folkgruppen som Ahmad tillhör, så de bestämde sig för att försöka döda honom. Nu, drygt sju år senare, bor han i ett familjehem i Sverige.

 

I tidningen har jag även fotograferat familjen Ramert i Thailand. De hoppade av ekorrhjulet och flyttade dit då mamma Jelena fick jobb på Svenska skolan. 

 


Konstrunda

På förmiddagen i dag var hundarna och jag på den årliga konstpromenaden i Mackmyra. Det översta konstverket heter ”Sångsvanarna hittade en cykel och gav sig av på en sommarturné”.