Svenska hjältar

Här har jag träffat flera svenska hjältar. 

En 28-årig man låg svårt skadad bredvid en bil som exploderade. Han skrek ”rädda mig, rädda mig” och tre personer hjälptes åt att göra just det. Aftonbladet vill ha flera hjältar så tipsa dem gärna. 


Vakthund

Den här hunden hade full koll på mig och reportern i dag. Den nafsade oss i benen när vi gick och den skällde när vi gjorde någonting fel, vilket vi verkade göra större delen av tiden. Nyligen kröp hunden in i ett litet hål i en planka och fastnade. Brandkåren fick komma och rädda den. Samma dag ramlade den ner i en sjö. Inte nog med det, husets katt följer ofta med på promenaderna och springer in vid åkern så att hunden följer efter. Katten springer så långt att hunden villar bort sig och sedan kommer katten tillbaka utan hund.
 

Återbäring från OK

OK skriver att de vill göra min sommar lite bättre och betalar i och med det ut återbäringen. Jag har tankat för 19 443 kronor och får därför tillbaka 271 kronor. Samarbetet med OK känns inte vidare lönsamt.
 

En liten ny

I dag fick Winston en liten syster och jag har alltså blivit faster igen. Jag har precis pyntat välkommen hem och lagt in några paket i deras hus. Nu sitter jag och väntar på att underverkat ska komma hit. 
 
 

Midsommar

Förra midsommaren var jag nykter och körde runt folk i en väldigt snabb och rolig Mustang cab. I dag är jag också nykter. Dels för att Winston ska få ett syskon och jag är beredd på att ta hand om honom och dels för att flygklubben har valt att just jag ska lalla runt som bilbingovärdinna i morgon. Det är fullt av pensionärer på klubben men de är väl ute och festar antar jag. Jag minns en annan gång när jag faktiskt inte var nykter. En bildredaktör ringde från Stockholm och undrade om jag kunde jobba.

”Men det är ju för fan helt omöjligt att få tag i en nykter fotograf norr om Dalälven”, vrålade han i mitt öra. 
 

Fikalöst

Just nu åker jag runt och gör jobb på fina ställen. I går var jag på Djurgården i Stockholm och nyligen var jag på Kungsholmen. Det verkar vara så att ju tjusigare ställen man kommer till desto mindre fika får man. Lina var med i Stockholm och hon förstod allvaret när vi var färdiga med ett jobb i en byggnad som hade ett helt långbord med kakor, varav vi fått smaka noll.

– Jag förstår att du är besviken, nu åker vi och köper glass, viskade hon till mig så fort vi kom ut.

I dag gjorde jag ett jobb i Hudiksvall. Det var samma sak där. Helt fikalöst. Jag hade ingen reporter med mig men jag styrde upp det hela med att åka och köpa en till glass. Jag stannade även i Söderhamn och där är det annat. Där förstår jag inte hur restaurangerna går runt för de verkar vilja bjuda alla som kommer in.Foto

I morse när jag var in på biblioteket ville Helena ta en bild på mig. Det gör hon ofta och så lägger hon ut dem på facebook. I dag ville hon att jag skulle hålla upp en film och en blomma. Jag gjorde som hon sa. "Pernilla fredagsfilmtipsar!" skrev hon som rubrik. Filmen som jag "tipsade" om heter: Mina eftermiddagar med Margueritte. Helena hade beställt den filmen åt mig utan att jag bett om det. Jag fick ett meddelande som löd: "I morgon kommer en film som jag beställt åt dig." Servicen är utmärkt på Valbo bibliotek.

 

Efter besöket åkte jag och en tomte till Bollnäs på jobb. Jag lämnade tomtemor hemma och tryckte ner tomtefar i bagageluckan. I bildbeställningen som jag fått stod det att en jultomte skulle vara med på bild, men personen som jag tog bilder på hade sina tomtar så långt in i förrådet så därför tog jag med en egen. 
 

Sundborn

I dag var jag på jobb i Sundborn. Jag fotograferade en tjej som har fem barn. Hon var piffad och fin precis som förra gången jag var där. Hennes hem platsar i heminredningstidningar och hon tränar fem gånger i veckan. Vissa är effektivare än andra. Jag åkte hem och piffade lite jag med. Efter att ha målat naglarna fick mamma klippa topparna på mig. En gång satt jag och funderade på om jag skulle klippa lugg eller inte. Till slut tyckte mamma att jag velat för länge så hon skyndad fram, tog tag i luggen och klippte till.

– Så, nu har du lugg, sa hon.

Jag hade tittat upp olika frisörer och en salong har en klippning som heter ”snabbt och hyfsat”. Det låter som mammas tillvägagångssätt så jag lät bli att lägga tid på att boka och åka iväg och lät istället mamma klippa till igen.  


Kungligt i massor


Svensk Hjälte

Här är ännu en hjälte, Sussi med det passande hjälteefternamnet Trygg. Hon hjälpte Jan och Alexandra som blev bestulna på adoptionshandlingar, visum och 90 000 kronor när de skulle hämta dottern Maja i Nigeria.
 

Nationaldagen

Kungen och drottningen firade nationaldagens förmiddag i Ånge. Jag dokumenterade det åt Aftonbladet. Spontana ”Ett fyrfaldigt leve för kungen” hördes från olika håll i publiken när de gick förbi. Säpovakterna som ofta verkar stressade och stissiga överraskade och var väldigt coola. Alla journalister tyckte att det var skönt att jobba med så lugna vakter. Vi fick en intervju med kungaparet när uppträdandena var slut. Säpovakterna var fortfarande coola men en pressansvarig tjej stressade i gång. Trots att reportrarna bara ställde oskyldiga, ytliga ”kaffe och kakor-frågor” drog hon i deras armar och mikrofoner för att visa att hon var missnöjd. Några av frågorna som stressade upp henne var: Har kungen hunnit krama om Leonore sedan hon kom till Sverige? Är det speciellt att ni har ett andra barnbarn som ska fira nationaldagen för första gången? Hur känns det att Madeleine och Leonore är i Sverige nu? Kungen och drottningen tog alla frågor med ro och svarade så som kungligheter förväntas svara. Jag tycker att hela kungahusetgrejen både är fascinerande och sorglig. Att folk gång på gång samlas för att se på en familj. Jag var ju där och tittade i dag jag med och jag fortsätter på söndag. Då är det Madeleine och Leonores tur.
 

Studenter

 
 

Äppelträd

 

Jobbhelg

Det blev en riktig jobbhelg. Många av reportagen var åt Aftonbladets Svenska Hjältar och det är verkligen roligt att åka runt och träffa människor som gör snälla och bra saker för andra. Ett annat jobb var i Dalarna där jag träffade ett par på deras gård där det fanns en massa djur. I början smög de med sitt förhållande men vännerna anade nåt och blev så nyfikna att de åkte dit för att spana in vilken tjej han träffat. Hela 23 personer stövlade in för att som de sa besikta henne.