Reportage

I går kom det tre tidningar på posten. Jag har bland annat med ett reportage om Julia och Emma som vill krossa fördomarna om vem som blir våldtagen. Emma våldtogs av en kille hon träffat på ett uteställe och Julia utsattes för psykiskt, fysiskt och sexuellt våld av sin dåvarande kille.

– Min psykolog har hjälpt mig otroligt mycket, säger Julia.

– Det är fantastiskt att kunna känna sig lycklig och på väg till att bli hel igen, säger Emma.

De hjälper nu andra och har startat föreningen Tillsammans.

 

Jag träffade även Birgitta som våldtogs och misshandlades som 14-åring. De onda som bitit sig fast under alla år är på väg att ge vika.

– Mitt hjärta är på väg att bli helt igen, säger hon.

Birgitta har skrivit boken Hela mitt hjärta.

 

Jag har även träffat Torbjörn som körde ambulansmännen i sin bil när ambulansens däck gick sönder. Det räddade Gunilla som svimmat och inte kunde andas.

– Man läser om så mycket elände som händer i världen, då känns det viktigt att lyfta fram sådana som Torbjörn. Man får tro på mänskligheten och hoppas att det finns fler goda människor än onda, säger Gunilla. 

 


Helgen

Bocken packade ihop och åkte till Kina i dag. Jag var där åt TT och vinkade hej då.

 

I fredags var jag ut med Tina och hennes mäklarkompisar. Jag hade tänkt dricka två glas vin men det blir lätt ändrade planer när man går ut med de där Stockholmsmäklarna.

 

I lördags var jag ut och åt med Lisa och då var jag nykter. Hon hjälpte mig begripa ett och annat. Jag har trott att de flesta djurvänner är fina och bra människor men det kan jag släppa.

– Pernilla, Hitler var en riktig djurvän.

Hon googlade upp den här meningen åt mig: ”Många av naziledarna var också uttalade djurvänner och vegetarianer. Hitler hade planer på att förbjuda allt ätande av kött och var mycket kärleksfull mot sina hundar.” Lisa brukar även granska rasister och nazister och många av dem är djurvänner och jobbar för att få fram olika djurrättslagar.

 

Så från och med nu räcker det inte med att bara vara djurvän för att jag ska bli imponerad.

 


Traktor

Innan jul frågade de tvååriga Winston:

– Vad tror du Pernilla vill ha i julklapp?

Winston såg helt oförstående ut och svarade:

– Men hon har ju redan en traktor!

 

Det står förvisso en traktor på min gård men den är inte min. I går skottade jag uppfarten till huset och nu förstår jag precis vad han menar. Man måste ha en traktor. Så nu önskar jag också mig en sån.

 

När jag var barnvakt förra gången frågade jag:

– Har du någon sparbössa?

– Ja.

– Vill du ha pengar så att du kan stoppa dem i den?

– Nej, jag har redan pengar där i.

– Vad vill du ha då?

– Jag vill ha en traktor, en riktig traktor. 


Reportage

I nya numret av Året Runt har jag med tre reportage. Först har jag träffat Mimmi som förlorade sin dotter Lilly när hon bara var tio veckor. I samband med det förlorade hon även flera vänner, troligen för att de inte visste vad de skulle säga efter Lillys död. Jobbigast tycker Mimmi det är att ingen nämner barnet hon har förlorat, hon vill inte att det ska glömmas bort.

 

Jag har även träffat Marwa som jag och Annika nominerade till Svensk Hjälte. Hon var mobbad i 10 år och om Svenska Hjältegalan sa hon att det var den roligaste dagen i hennes liv. Hon är så värd det. Tyvärr är det fortfarande elaka och avundsjuka personer som skriver idiotiska saker till henne, men hon är stark och fortsätter inspirera och hjälpa så många hon kan.

 

Jag träffade även Ulrika som sitter i rullstol. Hon vågade inte hoppas på att få varken barn eller man. Hon trodde att rullstolen skulle skrämma bort kärleken. Det gjorde den inte för hon träffade Magnus och nu har de två söner tillsammans.  

 


Kalorier och annat gott

Ulrika kom förbi med julklappar till mig. Jag fick bland annat hjärtat som jag tyckte var fint hemma hos henne. ♥

 

Mina vänner Annelie och Katarina vet att jag brukar ge julklappar till fattiga barn och i år har de också bidragit med fina saker. ♥

 

I går fick jag ett fantastiskt chokladbud hem till mig. Det var från gulliga Annika. ♥

 

På kvällen var vi i Högbo och åt. Maten var utsökt och vi fick i oss överdrivet många efterrätter.

 

I dag firade mina släktingar min mamma så jag har tryck i mig smörgåstårta, bakelser och annat gott flera dagar i rad.

 

När vi ätit färdigt åkte jag vidare till en av flygklubbarna för där kläddes granen och det serverades julfika. Jag tyckte mig behöva lite till för det är ju synd att falla ur så här inför jul. 

 


Grattis Mamma!

Tvååriga Winston ringde nyss och beklagade sig över oredan i huset:

– Vi har stökigt hemma.

– Du får väl göra någonting åt det då.

– Ja, men vi behöver hjälp.

– Jag har stökigt själv.

– Varför det?

– Ja, det kan man undra.

– Mamma jobbar.

 

Winstons mamma jobbar och min fyller år. Jag tänkte först ge henne en utlandsresa men hon vill inte ha någon. Jag har tjatat och tjatat om det och hon fräste till slut som en katt när jag tog upp det. Jag berättade det för min kompis Annelie som konstaterade att mammorna verkar ha kommit in i en ny trotsålder. Eftersom mamma vägrar åka utomlands ska vi i alla fall gå ut och äta fyrarätters i kväll. Först ville hon inte det heller, men då påpekade jag att hon får väl vara nöjd över att hon slipper utlandet i alla fall.

 

I morse var jag och köpte flera olika bakelser också så att vi kan festa hela dagen. Hon fick även ett presentkort på en massage. Tidigare när jag givit henne det har hon inte visat någon som helst entusiasm utan svarat att jag kan ta den själv. I dag fick hon ett presentkort på en fotmassage istället för en vanlig massage och då blev svaret i alla fall: ”Tack, vad mysigt!”

 

I somras fick hon en för tidig födelsedagspresent i form av en åkgräsklippare, för jag tröttnade på hennes suckande när hon skulle klippa gräset. Den där åkgräsklipparen är riktigt rolig så det är mest jag och Winston som fräser runt på den.

 

Grattis världens bästa mamma! Önskar världens bästa barn. (Jag) 


Kungliga Klubbarnas Fest

Nu har jag fått min årliga inbjudan till att festa med Kungen och Drottningen. Det är som vanligt bal på Grand Hôtel i Stockholm och jag kommer som vanligt att tacka nej. Någon gång ska jag ta på mig min balklänning och gå dit, men det blir inte i år. Klänningen köpte jag för övrigt av en skeptisk försäljare.

– Har ni någon silverklänning? frågade jag när jag kom in.

– Nej, det har vi inte, svarade hon.

Jag gick in i alla fall och hittade en fantastiskt fin klänning.

– Men här hänger ju en silverklänning, sa jag.

– Ja ja, men den kostar, svarade den mindre charmiga damen.

 

I kväll har jag i alla fall tackat ja till att gå på Mattes ”Köksinvigningsmys”. Han ska laga mat och allt. Han har till och med kommit ihåg att jag är vegetarian och ska laga någonting särskilt åt mig. Det här är riktigt stort. Mig veterligt har Matte aldrig stått vid en spis tidigare. Han äter bara ute. Här kommer ett inlägg från Matte angående festen: Skulle ev behöva hjälp med några detaljer imorgon innan gästerna kommer. Inget svårt, men jag klarar det inte. Någon frivillig? Tar typ en kvart.

Vad ska göras? undrade en som är bjuden.

Hacka rödlöken, svarade Matte. 

 

Bilderna på Kungen och Drottningen ligger på en hårddisk som är alldeles för långt bort för att jag ska orka ta fram dem, så därför får Victoria vara med istället. 

 


Tsunamin

I nya numret av Året Runt har jag träffat Anna som förlorade sin mamma på Estonia och sin pappa i tsunamin. Hon visar att det är möjligt att leva vidare och vara positiv även om det händer svåra saker.

 


Kärlek

I helgen gjorde jag och Annika reportage om flera kära personer. Först träffade vi ett par som efter sex år fortfarande är nykära och längtar till varandra när de är på jobbet. Det var väldigt fint att se.

 

Efter det träffade vi en polyfamilj som består av en tjej och två killar. Alla är kära i varandra och bor tillsammans. De var riktigt mysiga de med. Tjejen bad om att få godkänna bilderna som jag väljer ut.

– Är det någonting särskilt du kommer att titta efter? frågade jag.

– Ja, att hon inte ler för mycket, svarade en av killarna.

– Vi tre var med på bild en gång och då log jag så mycket att folk kommenterade det hela med: ”Men måste hon se så där nöjd ut då?”

 

En vän till mig verkade i alla fall förstå att hon har rätt att vara nöjd. Om mitt polyreportage sa hon så här:

”Va? Vilket lyx! Hur har hon fått till det så där bra?”

 

Efter jobben hade Annika sightseening med mig. Först åkte vi till Borgvattnet och tittade på en gammal prästgård som är ett av Sveriges mest kända hemsökta hus och därefter åkte vi och tittade på en Thailändsk Paviljong. Jag lägger ut bilder på det. 

 


Mod & Gala

När jag var på leklandet med 2-åriga Winston frågade jag honom om han ville prova en rutschkana som bestod av ett brant snurrat kolsvart rör.

– Nej, jag vågar inte, svarade han.  

– Ska jag åka den själv?

– Ja, åk du!

Jag kröp in i röret men där inne ångrade jag mig och kom tillbaka ut. Då började den lilla peppa:

– Du vågar! Du vågar! Du vågar!

Han var ju för gullig så jag tuffade till mig och kastade mig ner.

 

En annan som nästan inte vågar är min hund Minja. Hon ramlar ofta i trappor och i perioder har jag fått agera hiss då hon ställt sig och gnällt och visat att hon vill byta våning. Efter att hon ramlat försöker jag därför direkt träna upp modet på henne igen. Jag sätter på kopplet och så går vi upp och ner till det flyter på bra. Sist hon ramlade var hon med min mamma och därför valde hon att ta tag i träningen själv. Hon började gå upp och ner för trappan. Hela 15 gånger övade hon.

 

I morgon kommer Annika hit. Först ska vi göra ett jobb, sedan ska vi gå på after work och därefter blir det Hjältegalan på tv. Där är det med många modiga människor. En av dem har vi hittat, så vi ser verkligen fram emot att se den. 

 


Affirmation

Jag har varit övervakare i mer än 15 år så nu för tiden hjälper jag bara till om någon frågar efter mig. För tillfället är jag övervakare åt två killar och i morse fikade jag hemma hos en av dem. Han hade satt upp en lyckobringare som jag köpt åt honom när jag var i Tanzania, man kan ju alltid hoppas att han får mer flyt i livet nu.

 

Tidigare pratade jag med en bankrånare som också vill att det ska gå bättre i hans liv. Jag tipsade om en bok som lär ut hur man affirmerar och att man med tankens kraft kan förändra sin bild eller sin situation och så kommer det att bli så.

 

­– Det står till exempel att om man vill ha en bil så kan man tänka positiva tankar om det och så kommer man till slut lyckas få den.

 

– Ja, det där tror jag också på. Men vill jag ha en bil, då tar jag en bil. Det går mycket snabbare så.  


Foto & Idol

I går var jag in och nosade lite på Hornsgatan igen. Jag hade fotograferat en skådespelerska på Gärdet och skulle sedan vidare till en annan tidnings glöggmingelfest på söder. Jag kan inte begripa varför Hornsgatan ska vip-behandlas på det där viset. Plockmaten på festen smakade utsökt så det var absolut värt att åka dit.

 

I dag var jag och plåtade en blomutställning. Den var riktigt tjusig. Jag lägger ut några av bilderna som inte ska användas i reportaget.

 

Sport-Martin har bjudit över mig till Idolfinalen. Nu, så här nära inpå, kom ett meddelande där han skriver att Daniel också vill komma men att han vill se Vita Hästen så vi får zappa. Jag svarade bestämt att jag ska hålla i dosan. I och för sig tittar jag aldrig på Idol så det är egentligen ingenting jag bryr mig om, men det kunde faktiskt ha varit så att jag bryr mig så det är bäst att han lär sig en läxa i alla fall.
 

Kämpa

På kort tid drabbades Maja av cancer, akut blindtarm och blodpropp. Till slut kändes tillvaron så tung att hon övervägde att köra ner i vattnet med sin permobil. 

Dejtingrapport från Matte

Matte är här och hälsar på. Jag tittade runt på hans dejtingsida. Jag brukar ju hjälpa honom med det där och resultatet är nästan alltid detsamma. Det går skitdåligt för honom. Han vill få ut att hans fina egenskaper inte kommer fram på internet. I verkligheten är det helt annat. Här är till exempel ett av kvällens citat:

– Henne vill jag ligga med men det får jag inte. Det får jag i och för sig inte med dig heller men det gör inte lika mycket. 


Advent

Richard skickade ett meddelande på facebook: ”Jag var ute och flög i dag.” Det var jag redan väl medveten om eftersom han lågflugit över mitt hus och väckt mig alldeles för tidigt. Det visade sig vara ganska trevligt att gå upp i tid, men det ska för det inte bli någon vana.

 

Snart ska jag tjata ut grannen på en promenad. Hundarna verkar helt ha tappat intresse för den sysslan. I går på första advent och allt gick jag en mysig skogspromenad, ensam. Den ena hunden visade direkt att den inte tänkte följa med. Hon kröp in under täcket i soffan och morrade när jag tog fram kopplen. Den andra kom springandes och följde med fram till grannens hus. Där kom hon på att det var för kallt och vände hem igen. Därför fick jag som så många gånger förr gå utan dem.

 

Lilla Winston kom på adventsfika och efter det plåtade jag invigningen av bocken åt TT. Det är synd att bocken står som den står, man får ju plåta arslet på honom för att få med fyrverkerierna.

 

Efter invigningen åkte jag hem till Ulrika som fyllt år och käkade tårta. Jag påpekade att hon hade ett fint hjärta på köksbordet och hon sa direkt att jag kunde få det, men så kan hon inte hålla på för då törs jag ju inte säga att någonting är fint. Hjärtat fick därför stå kvar.