Mer skräck

Det var även lite halloween över gårdagens match mellan Brynäs-Djurgården och värre blir det väl i morgon när jag ska fotografera Gefle-Helsingborg. Matte satt två rader bakom mig i går. Tidigare så sjukskrev han sig dagen efter en Brynäsförlust men gårdagens resultat tog han inte så hårt. Han ringde i dag:

– Jag kunde till och med skratta efter matchen. Det har aldrig hänt förr. I och för sig hatar jag att förlora mot Djurgården, det är nästan det värsta jag vet på vår jord, men jag kunde ändå koppla bort det efteråt. Skriv även att jag tror Brynäs saknar mig på matcherna, för tidigare var det jag som klappade igång publiken och drog igång stämningen. 

 

Halloween

Här sitter jag nu med en massa godis och väntar på halloween-barn, men det kommer inga. På Valbo bibliotek gick i alla fall Helena och hennes hjälparbetare all in.
 

Rånad

 

Ingen soffa

Det blev inte så mycket sitta i soffan som jag tänkt. På lördagen kom min brors barn och ville leka och på söndagen var det städdag på flygklubben. Jag kände att det kanske inte skulle låta så bra med: ”Jag kan tyvärr inte vara med och städa för jag har planerat att sitta i soffan hela helgen.” 
 

Soffan

Det har varit fullt upp i veckan. I måndags gjorde jag två jobb i Stockholm, i tisdags gjorde jag ett reportage på ambulansen i Gävle, i onsdags jobbade jag i Falun, i torsdags gjorde jag jobb i Lingbo, Söderhamn och Sundsvall och i dag jobbade jag i Kramfors och Sundsvall. Men nu är ordningen återställd för jag är tillbaka i soffan och här planerar jag att sitta större delen av helgen. 


Hemma

Nu är vi tillbaka i Sverige. Det har varit både spännande, roligt och sorgligt. Det största jobbet gjorde vi i Nkinga. På vägen dit blev vi stoppade av poliser flera gånger. Poliserna hittar ofta något litet fel och så får man böta rätt ner i deras egna fickor. Vi gjorde flera reportage från ett sjukhus och såg då bland annat brännskadade barn, mammor som mist sina barn och mammor som fått tvillingar. Vi var med på en förlossning och två kejsarsnitt. Vid ett av kejsarsnitten tog de ut barnet ur magen och höll henne först upp och ner för att hon hade slem i halsen. Sedan sprang de in med henne i ett annat rum där det fanns en sug som var svår att få igång. De fixade med sladdar och tätade maskinen med tejp. Det kändes som en evighet innan den startade och de kunde suga upp allt så att barnet äntligen började skrika. Hon föddes med sex fingrar och sex tår, men extrafingrarna och extratårna kommer att opereras bort om en månad så läkaren sa att det kommer bli bra. 
 

Vakter

En massaj berättade för mig att de bränner in ringar på sina kinder, tar bort tänderna nertill med hjälp av en kniv så att det blir en glugg och de gör stora hål i sina öron. Allt för att visa att de är starka män. Dessa starka män går runt och vaktar bungalowområdet och stranden både på dagarna och nätterna. Reportern Majken och Frida bor i en bungalow och jag bor i en egen. Majken påpekade att jag kan känna mig trygg eftersom hela vaktbolaget sitter utanför mig. Massajerna verkar hänga där när de inte patrullerar.
 

Zanzibar

Så här bra har vi det i dag.
 

Elefanter

Vi lämnade Arusha för att åka till Nkinga i några dagar. Det tog mer än åtta timmar att åka dit och jag sa till chauffören att han gärna får visa mig elefanter på vägen. Han svarade att vi inte kommer att se några, men så plötsligt: ”You are very lucky.”

Elefanterna som ytterst sällan lämnar reservaten hade nu gjort det så att jag fick se de mäktiga djuren. 

 

Massajby

Här är några bilder från en massajby som vi var och tittade på. Vår chaufför Elibariki är för övrigt massaj han med och han kör bil som en kung så vi känner oss trygga.
 

skola

Vilka söta elever jag träffade i går. Först städade de skolgården med kvastar, vattnade blommorna med vattendunkar och ställde sedan upp sig för att sjunga nationalsången och be. Därefter fick de visa upp sina händer för lärarna och hoppas att de var rena nog för att slippa käppen. Efter att ha joggat ett varv runt fotbollsplanen var det dags att gå in i klassrummen.
 

grannar

Här är några grannar i byn där jag bor, plus några oxar som håller till lite längre bort.
 

Apor och vaktgäss

I går var vi till affären Shanga där funktionshindrade bland annat gjort fina smycken och tavlor. Utanför bor flera apor. Vi hälsade även på hos en familj som tränat upp gäss till att vakta huset. Fåglarna sprang runt och skrek och varnade när vi kom. 
 

Framme

Vilket spännande land jag kommit till. Jag vaknar till ett böneutrop och snozar till tuppen drar igång. Vi har redan handlat souvenirer på Masai-marknaden, gått på gudstjänst, hälsat på döva barn i en skola och träffat lite äldre barn i en annan. På dagarna går vi själva och på kvällarna har vi chaufför som kör oss dit vi vill. Det går en nattvakt utanför huset där vi bor och det är galler i fönstren så det känns ganska tryggt.
 

Tanzania

I morgon stänger jag av mobilen och åker till Tanzania. Jag har fått ett fantastiskt fotouppdrag där så jag kan bara nås på mailen fram till den 19 oktober. Jag ska bland annat fotografera volontärarbetare och förhoppningsvis får jag även se många vilda, mätta djur.
 
Jag skrev till reportern nu:
Hej. När kommer du till Arlanda i morgon?

 

Hej Pernilla, nu är jag så orolig och nervös så jag vill inte komma alls.

 

Haha. Det kommer att gå bra.

 

Vi har nog planerat att vara på Arlanda kl 19, men ser du ingen så res ändå. 


Flera Svenska Hjältar

12-åriga Linus Wallberg är kung över dansgolvet. Han ordnar discon och skänker pengar till välgörande ändamål. Genom sitt intresse har han fått möjlighet att jobba med artister som Sean Banan, David Lindgren och Yohio. Om man bor i Gävletrakten kan man hyra in denna duktiga DJ och det kostar inte många hundringar. Här kan man läsa mer om honom.

 
 
Här är en annan hjältefamilj. Det är Tommy och Ludmila Jonmuri som adopterade sonen Raymond från Kenya. För att ge någonting tillbaka började de hjälpa barn i Nairobis mest kända slumområde. Tack vare familjen kan nu 280 barn dricka mjölk flera gånger i veckan. Genom egna stiftelsen Barn i fokus har de även fixat fram givare och donatorer och skaffat faddrar till 39 av skolbarnen. De har även bekostat rinnande vatten, toaletter och bättre skolmat. Här står det mer om dem.