Torsdag

När vi var på intervjun i dag knackade den åttaåriga sonen mig på axeln direkt när jag satte mig i fåtöljen:

- Vill du att jag ska dansa gangnam style för dig?

Det ville jag.

- Ska du inte ta en bild på mig när jag dansar?

Det skulle jag så klart och han frös rörelsen varje gång jag höjde kameran.

 

Lite senare knackade han mig på axeln igen:

- Vill du veta vilken tavla jag tycker bäst om?

- Ja, vilken är det?

- Det är Mona Lisa. Det är någonting med hennes leende och hennes blick som gör att människorna känner sig sedda när de går förbi.

 

Efter jobbet åkte jag till biblioteket för att titta på den utklädda bibliotekarien. Vi drack kaffe och åt kakor i barnhörnan. Hon tog en bild på mig som hon la ut på facebook med texten ”När man får oväntat besök”. Sedan skrattade hon åt ironin i det, att någon kommer in på biblioteket. Passande för dagen så valde hon ut en skräckdäckare åt mig som hon sa att jag knappt kommer våga läsa. Dessutom valde jag ut två egna böcker och fem filmer. Jag reserverade även två böcker och bibliotekarien tycker en av dem verkar så bra att hon också ska läsa den.

- Reserverar du den åt mig? frågade jag.

- Ja, jag ska bara sätta upp mig själv först. 


Böcker

Författaren som jag plåtade i dag hade en annan författares bok hemma och omslaget till den har jag fotograferat. Jag passade på att plåta av det också. Själv har jag en bok hemma som jag ska lämna tillbaka till biblioteket i morgon. Jag väljer att gå dit då för den roliga bibliotekarien påpekade sist jag var där att det kommer hända någonting särskilt.

- På halloween ska jag klä ut mig. Kom om du törs! sa hon med spökröst. 

När jag berättade det för min granne påpekade hon att jag verkligen måste rycka upp mig. Veckans händelse kan inte vara att gå till biblioteket för att titta på bibliotekarien. Grannen tycker att jag måste sluta leva som en pensionär, men jag glömde nämna för henne att jag har en annan stor händelse den här veckan. Jag ska jobba med Lina i morgon och vi har sedan länge planerat att vi ska äta lunch på American Take Away i Sandviken. Det om nåt är en stor händelse. 
 
 

Sång och konst

Winston var på besök i dag. Han gillar när man sjunger för honom. Direkt när man avslutat en sång säger han:
- Mer!

Annat var det när jag skulle konfirmera mig och vi var på ett ålderdomshem för att sjunga. Mitt i en sång hörde vi en av de boende beklaga sig:

- Måste vi ha det så här?

Efter ett litet tag till fick hon fullständigt nog.

- Nej, nu går jag, sa hon och rullade ut med sin rullator.

 
Jag lägger ut en bild som Winston gjorde i dag.

- Är det en katt?

- Nä.

- Är det en hund?

- Nä.

- Är det en fågel?

- Nä?

- Är det en bil?

- Nä.

- Är du en konstnär?

- Ja.

Det måste kännas tungt att vara konstnär när ingen ser vad man ritar. Efter många gissningar visade det sig vara en hare. 
 
 
 
 

Hästjobb

Hästen Mannes ägare ska vara med i ett reportage så jag var i stallet i dag för att ta bilder på dem. Manne sparkade tidigare sönder väggen på grund av missnöje. Någon hade ställt en valack bredvid honom trots att han tydligt visat att han vill ha ett sto som granne. Nu är ordningen återställd. Vi gav honom mat och gick sedan till klubbstugan för att fika gulliga chokladbitar och kakor för Manne vill äta i fred. Han blir skitförbannad om någon står och glor medan han äter. Himlen var blå när vi gick ut för att ta bilder men bara några minuter senare kom det fullt med moln så vi gick tillbaka till stallet. Manne blev åter sur och den här gången var det för att han inte fick beta så länge som han ville. Han har lite attityd.  

 
 

Jobb?

I morgon ska jag göra ett jobb och personen jag ska träffa envisas med att vi ska ses i ett konferensrum uppe på psyk. Jag tror i alla fall att det är ett jobb. Jag hoppas det. 


Fusk

En kompis mamma, som till synes är väldigt ordentlig, fuskar. Hon är med i en bokklubb där de ses för att tipsa varandra om läsvärda böcker och de passar då även på att dricka vin. Min kompis berättade att hon hjälper sin mamma med det där. Det är min vän som lånar ut böcker till henne och säger vad hon ska säga och på så vis kan mamman bara bry sig om det gottigaste, nämligen vinet. En gång när de druckit lite för mycket kom det fram att mamman inte är ensam om detta fusk. Många erkände att de suttit och googlat på böckerna precis innan de gått till träffen. 


Vajerräcke

I går var jag i Söderhamn på jobb. Flera gånger hamnade jag bakom en lastbil och fick krypköra fram i väntan på en omkörningssträcka. Lite segt, men jag kan ändå hacka i mig det med tanke på att linorna verkar fylla sin funktion. För några dagar sedan fotograferade jag Magnus som klarade sig helskinnad med hjälp av vajerräcket när hans bil började sladda. Här är Magnus.


Mamma, barn, hund

En killkompis dotter ville leka i enrum med mig i dag när jag var där och hälsade på. Jag skulle vara mamma, hon skulle vara dotter och hunden fick passande nog vara hund.

- Nu börjar vi leka, sa hon.

Jag satt helt handlingsförlamad på hennes säng.

- Börja! beordrade hon.

- Börja med vad? undrade jag.

- Städa!

Vilken genialisk lek tänkte jag. Hon passar på att få sitt rum städat. Men det var inte så hon menade för jag skulle bara gå runt och låtsasstäda. När vi var färdiga med det skulle vi låtsasäta smörgåsar. Jag började bre dem och hon vek sig dubbel av skratt.

- Du leker fel!

Sedan skulle vi rita.

- Du ritar fel! Hon skrattade åter så hon kiknade.

Trots alla mina fel så fick jag ett halsband och ett armband som hon gjort innan jag gick hem och hon sa flera gånger att jag gärna får komma tillbaka snart.  


fredag

Jag plåtade en läkare i Falun i dag och på vägen hem svängde jag in till en nyöppnad affär. Det var mycket folk där inne, kön började nästan vid ingången och gick längs väggen hela vägen runt. När jag väl var framme vid kassan kom en dam med rullator sneddandes genom affären och med värsta pokerfejset pressade hon in sin rullator framför mig och hamnade således nästan först i kön.

 

Kollegan Per frågade tidigare om jag visste någon som vill hyra ut en lägenhet i Gävle och nu vill en vän till mig göra det så jag tipsade honom om den. Han svarade: Låter intressant! Har du telefonnummer? Min kompis Sonny blir ju frisläppt från kåken på fredag så det passar bra! Han säger "jag tar va fan som helst!"

           

Sedan kom ett nytt meddelande: Eller va det min frus syrra som ville ha den.... Jo så va det nog! Hon är intresserad. Skicka telenumret! 


Naglar

På eftermiddagen var jag på jobb och såg då ett nytt vis att fixa naglarna. Dopp ner i byttan. Snabbt och praktiskt. 

 
 

Hej igen

Min tomt verkar ha blivit ett populärt promenadstråk för i går efter 22.30 var det en till lallare som var ute och gick där. Han hade en påse med sig och gick fram till garaget men när lampan tändes drog han igen. Artigt nog så stängde han i alla fall grinden efter sig.  


Tvätta händerna

Det finns mycket att fira. I dag till exempel är det Fetaostens dag, Internationella beröringsdagen, Internationella dagen för att tvätta händerna, Vita käppens dag, Internationella landsbygdskvinnors dag och Brösthälsodagen. Skål för det. 


Måndag

På förmiddagen gjorde jag ett jobb hos ett par som pratade om sitt förhållande. Det var så roligt för när jag ringde och frågade om de ville vara med så blev de jätteglada och svarade direkt att de absolut ville det. Vi åt bullar och drack kaffe, sittandes bredvid en massa fina ljus som de tänt.

 

När jag åkte hem såg jag en försäljare på gatan. Han sålde huslarm. Rätt komisk timing med tanke på att det troligen gick en tjuv här för några dagar sedan. 


Liten och stor

Winston har lärt sig liten och stor. Om man till exempel har en liten och en stor penna och frågar efter den stora svarar han:

- DÄÄÄÄÄÄÄÄ. (Med mörk röst)

Frågar man istället efter den lilla pennan svarar han:

- Dä. (Med ljus och pipig röst)

Dessutom börjar han knacka frenetiskt med sin lilla näve så fort han ser en hare för det har han lärt sig genom sången ”Haren skuttar fram så fort, knackar på dess port”. Det är verkligen hur gulligt som helst. Men det kan inte hjälpas hur gulligt det än är när brorsan ringer klockan 08.50 på morgonen för att bjuda på fika.

- Vad gör du?

- Sover.

- Jag gick upp klockan 6.

- Ja ha.

- Vill du komma på fika?

- Nej, jag var ut i går.

- Okej, men då kan vi i alla fall prata lite mer i telefonen.

- Nej, det räcker nu.

- Räcker det nu?

- Ja, nu räcker det.

- Okej, hej då.

- Hej då. 


Buuuu

Nästan alla lampor var släckta i huset i går kväll när jag tittade på tv. Plötsligt hörde jag att någon gick på baksidan av min gård. Jag gick in i ett av de mörka rummen för att kunna titta ut och där smög en mörkklädd kille med en ficklampa i handen. Jag började slå på fönstret och den eventuella tjuven blev skiträdd och ramlade omkull. Jag tog ett basebollträ och gick ut för att hälsa på honom men han hade tydligen ingen lust med det för han sprang därifrån. 


DJ

Fantastiska Kamratposten kom i brevlådan i dag. I det här numret har jag träffat DJ Linus som ordnar discon och är kompis med Sean Banan. I morgon ska jag träffa en annan DJ, nämligen DJ Peter. Peter ska först spela på after worken och eftersom jag inte vill vänta i hans soffa där han påstår att alla hans grupies sitter får mamma följa med och äta med mig och när Peter spelat färdigt får mamma gå hem. 
 
 

Citat

Här kommer några citat från mina vänner som jag låter vara anonyma eftersom jag inte frågat om lov.

 

”Nu när jag fyllt 35 kan jag inte leva på mitt utseende längre, så nu måste jag börja jobba på min personlighet.”

 

”Det är inte så att jag är mörkrädd, men kan någon hälsa på mig ögonblickligen.”

 

”Match.com är fullkomligt livsfarligt, skitlätt att ställa till det. Har flera dejter på g, riktigt svettigt. En tjej ligger på och en annan tjej sov över igår, puh, inte van vid det här. Tur att tjejen i Skåne bor för långt bort och att en tjej i Stockholm var klok nog att lämna återbud.”

 

”Jag slits mellan mitt intresse för svensk politisk debatt och italiensk fotboll, vad är viktigast och vad är roligast? Fotbollen viktigast så klart, och debatten roligast.”


Bowling

Det ska vara kallt när man bowlar, 16 grader är tydligen det optimala för att oljan på banan ska må bra. Skorna som man lånar är fula för att ingen ska vilja sno dem. Jag antar att det är lika med kloten, för bakom disken fick jag se hur de kan se ut. Jag gick och kollade hur det ser ut där käglorna faller också och där var det mycket större än jag trodde. Det här fick jag lära mig i dag när jag gjorde ett bowlingreportage. Nu är jag alltså lite visare än vad jag var i morse. 
 
 
 
 

Bra helg

Brynäs-Luleå 3-1
Öster-Gefle 1-4
 
 
 

Älgflugor

Naturhistoriska riksmuseet tipsar om hur man ska slippa attacker från älgflugor: Försök att vara så lite lik en älg eller ett rådjur som möjligt. Anders verkar ha misslyckats med det för i går plåtade jag honom åt Aftonbladet. En hel trupp av älgflugor hade bitit sig fast på hans rygg och huvud. Tydligen har de hullingar som de håller fast sig med och när de väl hittat ett byte släpper de vingarna så att de ska kunna bita lättare. Här är artikeln. 


Fredag

Dagen började bra. Gulliga Marie skickade blommor och choklad för att jag hjälpt henne ta några bilder. Tack så mycket för det!

 

Nu är mäklar-Tina på väg från Stockholm för att äta middag med mig och Catarina. Det är svårt att få till en träff med Tina för hon äger två mäklarfirmor och verkar jobba de få dagar hon inte är utomlands.
 
Det ska bli spännande att höra hur Catarina har det också. Hon bor i ett hus med en pool och till den poolen har en okänd pojke letat sig. Han brukar gå dit och bada och känner sig så hemma att han börjat fråga ”Vad blir det för mat?” och ”Blir det fika snart?”.
 
 
 

Vanliga telefonsamtal

Förvånansvärt ofta låter samtalet så här när jag svarar i telefonen.

 

- Pernilla.

- Ja, är det Lillemor?

- Nej, det är Pernilla.

 

I går var det en lite annan variant.

- Pernilla.

- Ja, hej Camilla. Är det Lillemor eller Elisabeth jag pratar med?


Brynäs & TV

Brynästräningen i går såg bra ut tycker jag så de vinner förhoppningsvis i kväll. Jag var på den för att filma Robin Rahm. Aftonbladet TV sänder mycket bra, roliga och spännande saker så det är värt att klicka in där och titta vad som finns.