Slut på sockret

En påläst kille på gymmet säger att jag borde dra ner på sockret. Jag ska inte äta kakor och bullar flera gånger per dag. Synd. Det har jag i och för sig vetat länge men han beskrev förloppet i kroppen lite för bra så därför har jag bestämt att jag bara ska äta sockersaker vid speciella tillfällen. Det är lätt att ta ett sådant beslut i dag eftersom jag vet att det är ett speciellt tillfälle redan i morgon. Anna har fyllt år och ska ha tårtkalas då.


Fräsis

Tanken var att jag skulle flyga i dag men när jag ätit frukost och äntligen tittade ut såg jag att vädret var för dåligt. Eftersom jag ändå saboterat en sovmorgon gick jag till gymmet istället. Väl hemma igen möttes jag av en fräsande katt. Vildkatten kom nämligen in i går. Hon har varit ute i flera veckor nu. Jag har sett att hon velat gå in länge men hon har inte vågat. Inte ens när jag ställt upp dörren och gått därifrån har hon kommit. Ibland kan man ta tag i nackskinnet och bära in henne men det har inte heller gått på ett tag. I går verkade i alla fall längtan till värmen ha blivit för stor så hon rusade in när jag öppnade dörren. Väl inne funderade hon på att vända och rusa tillbaka ut men då stängde jag snabbt så nu får hon vara inne ett tag. Hon heter Sabina men jag kallar henne Fräsis för hon fräser varje gång vi råkar mötas i något rum. Det verkar inte vara någonting hon vill visa upp på bild för nu när jag skulle fotografera ett av hennes fräsande så höll hon minsann ihop munnen.

 

Rensning

Nu har jag rensat ut ännu mera kläder. Jag har bestämt att jag måste skänka bort en hel del innan jag köper någonting nytt. Kläderna skänker jag både till vänner och till insamlingsföretag. Vissa påsar ställer jag utanför containern så att någon fattig kan ta dem direkt om de vill. Jag rensar både kläder och möbler och det går lättade och lättare att skänka bort saker. Snart sitter jag kanske här på golvet utan kläder och undrar varför jag gjorde så där. 


Borlänge

Tolk var fixad och jag skulle möta honom och en kille i Borlänge klockan 14.30. Tolkens telefon tutade upptaget hela tiden men jag gick in på avtalad tid och hittade honom i ett rum där han satt och pratade. Bredvid stod killen som jag skulle fotografera och vi väntade båda två en stund på att tolken skulle lägga på luren, men när han pratat färdigt i telefonen fastnade han istället vid datorn.

- Det där klarar ni själva, sa tolken.

Trots att killen bara pratade lite svenska och ingen engelska så gick det riktigt bra. Först tog vi en promenad runt en damm och sedan åkte vi till Kupolen. Killen poserade som en riktig modell och bytte tröja och hade sig. Det blev lite missförstånd men jag började prata tvärtomspråk så löste sig det. När jag sa ”du kan stå där” så gick han mot mig och när jag sa ”nu kan du gå” så stod han still. Vi gjorde en liten lov ut i en rondell också för han trodde nog att jag ville dit, men det blev helt okej bilder i den så det var bara bra att han gick ut där.


Tisdag

I dag har jag varit ledig men jag gick upp tidigt i alla fall för att gå till gymmet. Där var jag snabb och effektiv. Eller i alla fall snabb. Därefter åkte jag hem och slog in paket till olika kalas som jag är bjuden till. Där var jag inte lika snabb, för nästan hela resterande dagen gick åt till den där presentinslagningen.


Högt och svajigt

En konstruktör valde att sätta en motor högt uppe i ett torn i Söderhamn och inte nog med att den satt högt uppe i tornet, man var dessutom tvungen att gå ut cirka 20 meter på en smal gång gjord av halvruttna brädor och med dåligt räcke för att komma fram till den.

”Det blir bättre bilder om jag står kvar inne och fotograferar med ett teleobjektiv”, försökte jag.
Men det tyckte inte reporten. Han erbjöd sig att hålla mig i handen om jag var rädd. Jag skulle plåta bytet av den där motorn så det var bara och förtränga min höjdrädsla och pinna iväg ut. Det blåste och tornet vinglade fram och tillbaka. Bilderna blev skarpa trots att armarna var skakiga. I Iggesund gjorde jag ett till jobb, men det var tack och lov på markplan. 

Gefle-Mjällby 1-0

I går hämtade och lämnade jag Martin innan Brynäsmatchen. Jag tänkte att jag i gengäld kunde få lite hjälp. Eftersom det regnade och var blött ute frågade jag:

- Jag har svindyra Vagabondskor på mig och de ska helst inte bli blöta så jag tänkte att du kan bära in mig från parkeringen.

- Nej, det skulle ju se helt knäppt ut, sa han och lämnade mig med mina dyrbara skor.

I dag skulle han lifta med mig igen efter GIF-matchen.

- Nu gick du i en vattenpöl. Plötsligt skiter du i allt nu när du har andra skor.

I dag lyckades jag i alla fall få honom att bära ett av mina objektiv och mitt stativ, så det går framåt.

 

Patrik Rosengren var också hjälpsam i dag. Han hjälpte Jakob Orlov som troligen fick kramp i benet. Det var ju snällt av honom att bry sig om en motståndarspelare.
 

Brynäsmatch med Martin

 

M: ”Jag vill veta vad du tycker om kvällen. Känner du att jag har varit jobbig så skriver du det, känner du att det har varit roligt så skriver du det, känner du att det har varit mittemellan så skriver du det.”

Det är Martin Andersson på Gävle Nyhetsbyrå som sitter och dricker vin och väntar på att jag ska blogga om honom.

M: ”Det är huvudsaken att jag kommer med", påpekar han gång på gång.

M: ”Du har ju sagt att du skulle citera mig på en massa grejer, visa nu din observationsförmåga.”

M: ”Så vill jag att du skriver att i dag knöts säcken ihop när mästarvepan hissades till taket, det sa jag ju när du skulle parkera. Det är därför jag har klätt upp mig. Guldet kom hem till slut.”

M: ”Jag skulle kunna dö när som helst och jag har ändå fått uppleva det jag ville. Det är väl en skön känsla? Citerar du mig på det nu?”

Jag: ”Ja.”  

M: ”Kan du tänka dig att min barndomsdröm gick i uppfyllelse och du fick ju se min glädje på Heartbreak. Kommer du ihåg det? När jag röjde på dansgolvet.”

Jag: ”Gjorde du det för Brynäs skull?”

M: ”Ja, jag ville spela ut min glädje. Kommer du ihåg det?”

Jag: ”Ja Martin, det kommer jag ihåg.”

 

Kvällen hittills: Martin frågade om jag ville följa med honom på hockeyn när Brynäs tog emot Linköping. Direkt när vi kom in skulle han dricka en öl och han skulle vara i baren där han ibland laddar inför match när han är ledig, så där stod jag och drack vatten och tittade på. Några personer som såg att jag plåtade Martin ville också vara med på bild. Tjejerna håller på Färjestad men jag tror att killarna bakom håller på Brynäs. TV4-Anders försökte vara snäll och tyckte att jag skulle köpa in mig på hans 50/50-lotter men jag tackade nej för jag skulle skämmas över att ta halva summan om han väl vann. Linus som skriver på Brynäsbloggen fick också vara med på bild. 
 
M: "Grabbarna vann ju mot Linköping med 3-1. Det måste du också skriva."
 
 

Fredag

”Vågar du flyga själv till Borlänge nu då?” frågade flygläraren.

”Näe” tänkte hjärnan. ”Jaa”, svarade munnen.

Tanken var att jag skulle göra som munnen sagt. Jag satt inne på flygplatsen och funderade på om jag kommer att hitta dit. En helikopterlärare som var på besök från Norrtälje erbjöd sig att flyga före och visa vägen alternativt att hämta hem mig om jag skulle flyga vilse. Det var ett snällt erbjudande men det blev för mycket moln över Dalarna så turen ställdes in och jag nöjde mig med att flyga omkring över Storsjön istället. Till Dalarna kom jag i alla fall för när jag landat tog jag bilen dit för att göra ett jobb åt Aftonbladet och sedan blev det raka vägen hem för att käka pannkaka. 


Utebliven spänning

Jag tänkte att mina hundar skulle få lite spänning så jag tog dem till kohagen. Korna var gulliga och kom fram men hundarna brydde sig inte. Det är svårt att imponera på vovvarna nuförtiden, för kor är precis som mycket annat gamla nyheter.

 

Finbesök

Annika från Sundsvall var här och jobbade med mig i dag. Det är alltid trevligt när hon kommer. Vi brukar göra ett eller flera jobb tillsammans och sedan fikar vi och äter resten av tiden. Det gäller att intensivumgås när hon väl är här. Jag försöker ta henne till de bästa restaurangerna, köra på de finaste vägarna och visa upp allt bra som finns, för hon nämnde en gång att hon funderade lite på att flytta hit och det släpper jag inte. Det skulle vara fantastiskt roligt om hon gör det. Nu ska jag sätta mig och leta hus på Hemnet så att hon slipper bry sig om det.

Gefle-Häcken 0-2

Whatever. Inget att bry sig om. Det går nog bättre på söndag när de spelar mot Mjällby. Bilderna blev i alla fall helt okej trots att fel lag vann. Nu glömmer vi det. Så nu är det glömt.

 

Istället kan jag blogga lite till om flygningen i går. Jag hörde ett annat plan ropa upp Västeråstornet.

”Västeråstornet, jag befinner mig sju nautiska mil nordost om Eskilstuna.”

Tornet svarade:

”Nej, det tror jag inte att du gör, för du är ovanför Arboga.”

Det är inte helt lätt det där med kartor. Jag tycker själv att det är snudd på ett under att jag inte flyger vilse.  


Flygtur

I dag har jag flugit till Skavsta, Norrköping och Johannisberg. Jag hittade till alla flygplatser och landade på landningsbanorna från rätt håll. Tur det, men jag blev lite trött av att långflyga så efter att jag gjort ett snabbt jobb ska jag sova middag.  
 

Heja Sverige

Sådana här små människor är bra och tacksamma modeller. De är gulliga vare sig de skrattar eller gråter. Inte heller kan de prata, så det är aldrig svårt att få igenom bildidéerna. 

 

Söderhamn

I morse var jag i Söderhamn igen. Jag var där och plåtade en kille som skulle iväg på en resa så jag gick upp lite före tuppen för att hinna på honom. När jag gör jobb där brukar jag passa på att kolla in deras skoaffär för den brukar vara bra och jag tänkte att nu när det är fredag och vädret är dåligt kan alltid ett par skor muntra upp. Men just i dag var hela affären fylld med andra skor, skor som alltså inte muntrar upp eftersom jag inte vill ha dem. Jag gick istället in på ÖoB och köpte fyra chokladaskar, för det går inte att kompensera ett par skor med bara en ask.  


Hockeypremiär

Brynäs vann över Växjö. Jag var där och såg de två första perioderna men jag plåtade inte för jag skulle vidare på ett annat jobb. Istället lägger jag ut lite bilder som jag har tagit tidigare inför premiären. Jag säger som grannens barn. Jag vill ha mera gulder. 
 

onsdag

Axlarna var nytränade när jag gick till frivården på möte. Killen jag är övervakare åt kom inte bara dit, han kom till och med i tid och det är riktigt bra det. Ibland blir man glad om de behagar dyka upp överhuvudtaget.

 

Efter mötet var det en byggarbetare ute på näringen som var sugen på kaffe. Han ringde därför och bad mig komma dit med en latte plus tre sockerbitar. Själv hade jag druckit kaffe på frivården så nu fick det bli godis och en festis. Vi satt och fikade bland lastbilar och truckar.

 

När jag fikat färdigt messade Anders att det var journalistlunch så jag åkte vidare till den. Alla som är medlem i journalistförbundet bjuds på gratis mat varannan onsdag mot att man håller tyst och lyssnar på en föreläsning samtidigt.


Tisdag

Nu är ryggen tränad och då är det alltså bara alla andra muskelgrupper kvar. Tyvärr missade jag måndagen så jag vet redan nu att jag måste nalla en dag av helgen för att träna igen det. Jag tar en kaka så länge medan jag väntar på morgondagens träning som får bli axlar. Någonting positivt är att jag lyckats sätta mig och fakturera. Hjärnan har svårt att förstå att denna syssla leder till någonting bra. Just nu verkar den mest tänka på kakor och slicka kladdkakssmet.


Sightseeing

Sist jag skulle flyga och spana in kyrkorna blåste det väldigt mycket så då flög jag runt Storsjön istället, men i dag blev det av. Jag har kollat in kyrkorna i Gävle, Bergby, Ockelbo, Järbo, Torsåker och Årsunda. Varje gång jag började skymta en kyrka blev jag glad för det betydde att jag inte flugit vilse och kyrktupparna sitter kvar så det känns riktigt bra. 


Jobb och mc

I dag har jag jobbat åt både Daily Mail och Daily Mirror. Det var inga problem att jobba åt två tidningar samtidigt. Det var till och med de själva som sa att jag skulle göra det och båda påstår att de tänker betala för det. Nice.

 

Efter jobbet åkte jag motorcykel med en mc-lärare. Jag tog med mig mina egna hojkläder och sedan fick jag välja om jag skulle låna en motorcykel eller om jag skulle åka bakom honom. Jag valde att åka bakom så att han inte skulle se hur dåligt jag kör. Trevligt var det i alla fall.


Inte lätt att veta

Sms från en vän: Hej! Skriver en debattartikel till förhoppningsvis DN eller liknande. Vet bara inte vad en debattartikel är. Vet du?

 

Det är stort ändå att han sätter sig ner och reder ut det en fredagskväll och allt.

 

På ett bröllop en gång hade jag ett barn till bordsherre. Jag var helnöjd med min placering för han var riktigt rolig och vi höll ihop hela kvällen. Vid bordet frågade han mig vad man gör när man håller ett tal. Jag svarade att man brukar klinga i glasen så att alla tystnar och så reser man sig upp och därefter brukar man säga några fina ord om brudparet.

- Jaha, då ska jag nog hålla ett tal nu, sa killen och ställde sig upp.

- Ja gör det, uppmuntrade jag.

Tyvärr satt hans mamma alldeles för nära och hon tjuvlyssnade på oss. Hon beordrade honom genast att sätta sig ner igen, så jag fick tyvärr aldrig höra vad han hade tänkt säga. 

 
 

Brynäs-Leksand 5-0

Kort sammanfattning av matchen:

Mycket bra. Rätt lag vann och Tigern fick sällskap av diverse andra.
 

Ligist

I dag plåtade jag en konstnär. Reportern och jag fick ha skorna på oss inne för hans tremånaders kattunge biter folk i fötterna hela tiden. När kattungen som heter Lenin märkte att jag hade skor på mig hoppade den upp och la sig i mitt knä för att kunna gnaga på mina armband istället och när konstnären gick ut gick den loss på hans konstverk som han hade tagit fram enbart för att visa oss. Jag fick rycka in och rädda hans målningar som ska säljas för 30 000 kronor. Det var en riktig liten kattligist, men ack en så söt en. 
 

Tisdag

När klockan ringde i morse funderade jag som vanligt på om det verkligen är värt att gå till gymmet eller om jag ska strunta i det och ta sovmorgon. Det är vanligen min pigga hund som får mig att gå upp för hon vill inte veta av någon snoozning. När jag försöker mig på en sådan ligger hon och suckar medan jag låtsas sova. Jag blundar hela tiden och ska jag vända på mig måste jag göra det i slow motion för annars drar hon igång som en riktig karusell.

 

Jag kom iväg så nu är axlarna tränade. I morgon kommer det att bli samma visa igen och när jag tillslut väljer att gå är det benen som ska få sitt.

 

Efter gymmet flög jag. Molnen var låga så det blev bara en tur runt Storsjön men det var trevligt att komma ut lite. På torsdag ska jag flyga igen och då blir det en sightseeing. Jag ska ta mig en titt på alla kyrkor runtomkring och jag är ju inte fullärd så passa på att spana in tupparna medan de sitter kvar. 


Dalarna

I dag har jag varit på jobb i Dalarna. Det är inte mycket till bild och han är inte mycket till pappa.


Praktikant

Nu håller jag återigen på att rensa bland mina papper, kläder och saker. Jag hittade en lapp som jag fått av en praktikant. I vanliga fall säger jag alltid nej till praktikanter eftersom jag inte har fasta arbetstider, men jag gjorde ett undantag för den här killen. Han skulle egentligen bli skrivande journalist men han kommer från London och pratade bara lite svenska så därför fick han praktisera med fotograferna istället. Han satt inne på Aftonbladet och såg så trevlig ut så det var till och med så att jag i princip plockade honom själv. Jag tyckte att han var snäll och rolig så jag fixade så att han följde med på alla mina jobb. På lappen som jag hittade nu har han skrivit ner lite tips på hur jag ska bli mer vältränad. Det är svårt att förstå att jag tyckte killen var snäll och jag vet inte varifrån han fått sista punkten. Den är troligen rent hittepå.