Lina och Emma

I dag kom Lina hit från Göteborg. Jag skyndade mig till henne efter jobbet för att göra ännu ett armband. Denna gång i silver och rosa. Elvaåriga Emma var också där och hon hjälpte mig att välja pärlor. Emma pratar bara med vissa människor. Det kallas selektiv mutism. Hon pratar mest med sin mamma och med andra barn, men om någon vuxen är i närheten pratar hon inte med dem heller. Lina och jag gjorde tidigare ett reportage om henne och hon skrev då svaren i ett block. I dag hade hon inget block utan nickade istället till svar så vi ställde bara ja och nej frågor till henne. I skolan om någon som inte känner Emma försöker prata med henne säger hennes kompisar utan omsvep att Emma inte pratar. Social är hon i alla fall. Hon är mysig att umgås med och hon tycker mycket om Lina. Så mycket att hon vill åka och hälsa på henne i Göteborg och hon skickar meddelanden på telefonen att hon längtar efter henne.  
 

Mer om prästen

Hanna bloggade om prästen hon med. Jag lägger ut det hon skrivit. Först hyllade hon alla vänner och tackade för presenterna och sedan kom det här…

 

Det mindre roliga med dagen var att prästen var ganska hemsk. Jag hade ju mina föraningar, men hade hoppats på att han bara vaknat på fel sida sist. Nu vart det sju resor värre. Mardrömsprästen började med att skälla ut gudmor när hon och familjen bad att få komma in i församlingslokalen för att lämna kakor de bakat. Sen skällde han ut hela församlingen innan dopet började, liksom för att verkligen försäkra alla om att det var han som bestämde och hade makten och gud nåde den som trodde att dopet tillhörde även någon annan. Det finns tusen sätt att förklara att man inte vill vara med på Facebook men han valde den mest aggressiva ton jag varit med om. Det fortsatte i samma stil och med en del märkliga skämt som iallafall inte jag tyckte var roliga. Så jag vågade knappt titta på honom under resten av dopet av rädsla för att framkalla ilska och jag vet att andra inte heller vågade möta hans blick. Sen vill jag också säga för rättvisans skull att precis alla tyckte inte lika som jag om prästen. En kompis tyckte han var ”jättebra” och skulle velat haft samma om hon hade dop. En annan kompis skakade på hand efteråt på kafferepet och fick be en annan ta emot hennes kaffekopp för hon darrade så. Han satte verkligen rädsla i folk, även de mest modiga jag känner.


PRÄSTEN

Det där var det mest minnesvärda dop jag någonsin varit på. Prästen verkade riktigt instabil. Han skulle kunna vara prästernas motsvarighet till Dr House. Hanna hade varnat mig och berättat att hon pratat med honom inför dopet men att han inte verkade särskilt intresserad av att höra om varken henne eller barnet. Innan jag gick in kom även barnets gudmor fram till mig och sa:

– Jag är troende och tycker om kyrkan men det är ju synd på prästen. Prästen verkar inte må bra.

Jag hade tagit med mig kameran för fotografer brukar inte vilja be kollegorna att ”jobba” så jag antog att ingen skulle dokumentera det hela. Jag hade antagit rätt och Hanna blev glad och bad mig särskilt ta några bilder när dottern fick vatten på huvudet. Jag tog plats på första raden för att få fina bilder. Därefter kom prästen in och började med att hota oss. Här kommer hotet i kortversion:

­– Bara så ni vet så vill jag inte vara med på några bilder där mitt huvud syns på facebook. Om jag får se någon bild där mitt ansikte syns kommer jag PERSONLIGEN att ringa upp den personen. Jag är inte mordhotad eller så men jag har varit med om obehagliga saker och därför vill jag inte synas. HAR NI FÖRSTÅTT?

Sedan följde några andra regler som jag tyckte lät så här:

­– Ni får inte ta bilder under själva dopakten, inte heller när jag läser böner. När vi sjunger, sjunger ni också och när vi ber hänger ni med. HAR NI FÖRSTÅTT?

Nu visade det sig att jag tydligen inte hade gjort det för jag plåtade lite under tiden han pratade om annat än bön.

­– Du får INTE fotografera när jag pratar!

Jag satt ett tag och funderade på om Hin håle satt sina klor i den där prästen och just då frågade han:

­– Är ni rörda?

Jag höll på att svara att jag mest var lite rädd, men jag lyckades bita ihop. Jag tyckte inte att det var helt passande att ställa till en scen och eventuellt starta ett bråk. Prästen sa att vi fick gå runt i rummet om vi ville men plötsligt skulle han prata särskilt med gudmodern som stod upp.

­– Sätt dig! röt han till henne och sedan talade han strängt om hur en mamma och en gudmor ska vara.

Han skulle även läsa en doptext och om den sa han:

­– Det gör inget alls att ni inte förstår det jag kommer att läsa nu, för jag förstår det inte själv.

En tjej och en kille gick fram och spelade och sjöng en fantastiskt fin sång. Prästen gillade den också.

– Men du har en fin sångröst du. Du anar inte vad jag får lida på dop när folk ska sjunga så jag vet vad jag pratar om. Du har en fin röst. Till dem som inte har det säger jag inget alls.

Under dopceremonin lät jag kameran ligga i mitt knä. Prästen sa att han skulle göra en repris senare så att alla kunde fotografera då istället. Efter reprisen beordrade han alla att dansa. Jag tror att alla löd. Sedan blev det dopfika men prästen kunde inte närvara. Tjejen som satt bredvid mig hade precis som jag undvikit ögonkontakt med prästen under dopet. En kille bredvid mig sa att prästen hade ”ups and downs”. En annan trodde att han hade problem med spriten. En kille sa att han ibland suttit och skrattat och ibland suttit och varit rädd. Hannas vän hade glömt ett kuvert i kyrkan så Hanna mailade kyrkvärden om det och lade till att prästen lämnade övrigt att önska. Kyrkvärden svarade: Är det någonting särskilt du tänker på?
 

Noomi

Ursöta Noomi ska döpa sig om några timmar. Hennes mamma var lite orolig inför dopet men prästen lugnade henne med orden ”På nåt sätt ska vi nog få henne döpt.” 
Noomi föddes i Etiopien och det är därför mitt ena paket är inslaget som landets flagga. Det är moget nog mina hundar Alice och Minja som ger henne det paketet. Det silvriga i mitten är från mig. Sjalen som också är från Etiopien ska jag ha i kyrkan. Det var lite svårt att hitta en passande klänning till den men jag valde en med samma blå färg som stjärnan sitter på. Nu ska jag åka iväg och hjälpa till att duka. 
 
 

Pipistrel

En av flygklubbarna som jag är medlem i funderar på att köpa ett nytt flygplan. I dag flög en norrman hit en Pipistrel Virus SW för att övertyga oss om dess storhet. Om det går åt helvete när man är ute och flyger det planet kan man dra i den röda spaken i taket så vecklas en fallskärm ut och hela flygplanet seglar då förhoppningsvis ner lugnt och fint till backen.   
 

Brynäs och Gefle

Sasha ringde och kom med den fina nyheten att han inte bara har den goda smaken att hålla på Brynäs i hockey, han håller även på Gefle i fotboll. Det är ju utsökta val av lag. I sommar funderar han på att komma hit och hälsa på. Det blir trevligt att få höra alla hans svordomar live. 
 

Gefle-Brommapojkarna 3-0

Det blev en otroligt bra start på påsken. Gefle vann över Brommapojkarna. I dag kom dessutom min fina vän Ulli med ett påskägg. Påskmaten åt jag redan i tisdags så det är avklarat, nu behöver jag bara sikta in mig på godiset. I går kom tre tiggande påskkärringar och ringde på dörren. De fick dela på en påse med bilar. Nu så här i efterhand känner jag mig lurad för jag fick inte något påskkort av dem och inte heller ville de sjunga för mig. De stod där med nästan en full ICA-påse och två fulla mindre påsar. ”Glad påsk, glad påsk” sa de i kör innan de kilade vidare på sin tiggartur. 
 

Citronpaj

Efter jobbet i dag åkte jag direkt hem för att äta av min citronpaj. Receptet har jag fått från Hanna. Det var den här pajen som hon hade med sig till stranden och när två killar började slåss gick hon dit med fatet och frågade om de ville smaka. De slutade bråka och tackade ja till den goda kakan. Jag lägger ut receptet tillsammans med en bild på jordgubbarna som jag hade till. Kakan blev nämligen för ful för att synas. Hannas dotter ska för övrigt döpas i Stockholm senare den här månaden. Olyckligt nog så ligger dopet på samma dag som flygklubbens städdag, så jag måste tyvärr hoppa över städningen den här gången.

 

Pajskal:

150 g smör

1 dl socker

3 dl mjöl

1 tsk bakpulver

Blanda till pajdeg och förgrädda i 175 grader i en kvart.

 
Pajinnehåll:

3 ägg

2 dl socker

1/2 dl mjöl

Saft och skal från 1 citron (gärna ekologisk om du väljer att använda skalet också)

Vispa ägg och socker poröst. Blanda i citronsaft, skal och mjöl. Smaka av så det tydligt smakar citron. Fyll det förgräddade skalet. Grädda en kvart på 175 grader eller till kakan stannat. Pudra gärna med florsocker medan kakan är varm.
 

Majblomma

I väntan på att kaffet ska koka klart har jag gjort ett kollage med min majblomma. 

 

Söderhamn

I dag var jag i Söderhamn på jobb. Jag träffade ett litet barn som nöjt satt och åt när jag kom in men som genast började gråta när han fick se mig. Det tog lång tid innan han hämtade sig från chocken. Hans tvillingbröder satt bredvid och tittade på. Den ena hade en napp i munnen och en i handen medan den andra satt och sög på sina fingrar. Han verkade inte bry sig över orättvisan i det.

 

Innan jobbet lunchade jag och reportern på Dragonen. Vi har tidigare gjort jobb på ägaren där som skänker ambulanser och brandbilar till olika länder. Ägaren ville bjuda oss på maten men det ville inte vi. Det är svårt att förstå att hans restaurang går runt för han bjuder många. När han ska stänga på kvällen ordnar han dessutom matlådor som han delar ut till grannar och andra som vill ha. Vi kom överrens om att han kan bjuda oss nästa gång istället och då har han bestämt att vi ska få kurdisk mat.  


Femtio nyanser av honom

Jag tänkte först inte läsa ”Femtio nyanser av honom” men sedan tipsade en kompis om att hon faktiskt gillar den så nu var jag till biblioteket. Jag frågade den roliga bibliotekarien Helena om den är bra och hon vill ha upp lånestatistiken så hon brukar aldrig svara rätt ut att någonting är dåligt. Hon svarade istället:

- I England har folk slutat köpa boken och det är för starkt lim i den så de bränner upp lagret. Alla har läst den nu så den finns inne. Du är sist med att vilja ha boken. Ska vi göra ett bakterietest på den? 


Gefle-AIK 1-2

Hemmapremiären är gjord. Polisen Björn som brukar stå bredvid mig när jag fotograferar ska gå i pension. Det tycker jag inte alls om. Han ska stå där. Även Black Army tycker att han är toppen så de gav honom både en smörgåstårta och en tröja. Är man så populär borde man inte få sluta jobba. 
 

Blandat

I måndags var jag i Bollnäs och träffade en 95-årig dam som både jag och reportern gillade direkt. Hon uttryckte sig på ett roligt vis ”Jag är piggelin, han kör som en blådåre, de fräser runt i bilen”. Damen sitter uppe halva nätterna och tittar på tv för som hon uttryckte det ”Allt spännande händer på natten, det är stjärnor och mörka hål som slukar allt”.
 
Reporterns dotter verkade inte lika upprymd över världen. När hon var fyra år frågade hon ”Mamma, ska livet vara så här? Man går upp, man går till dagis, man äter, man går hem och man sover”.
 
 
 
Sportreporter-Martin frågade om jag ville följa med på Lisa Nilsson i går och det ville jag. Jag tyckte att vi skulle sitta så långt fram som möjligt så vi hamnade på första raden mitt framför micken. Spelningen var jättebra. Martin och jag är överrens om att det är bra att bryta av veckan och lura kroppen att det är helg. Att gå på en konsert är ett utmärkt sätt att göra det på.