Bissen Brainwalk

Fina-Lina (Norman) och jag åkte till Köping för att göra ett reportage hos Mathias ”Bissen” Larsson som tidigare spelade bandy på elitnivå. Även det reportaget kom med posten för några dagar sedan så jag lägger ut några bilder nu. Bissen fick en stroke och började gå promenader för att få bättre fysik. Först gick han runt garaget och efter ett tag gick han runt kvarteret. På årsdagen för stroken hade han som mål att gå runt Köping och han gjorde ett event på facebook så att alla som ville skulle lägga 50 kronor till hjärnforskningen och följa med honom på hans första promenad runt staden. Han hade räknat med att det kanske skulle komma 25-30 personer men det kom 1000. När vi besökte honom hade han samlat in över 900 000 kronor till forskningen. Helt fantastiskt. Här är hans hemsida.
 
 
 
 
 
 

Bil på två hjul

Kamratposten låg i brevlådan i dag så nu har jag en fin kvällsläsning. I det här numret har jag varit i Söderhamn och träffat 11-åriga Cecilia som kör bil på två hjul. Jag hoppade in i baksätet och så körde hon iväg. Hon körde fram och tillbaka flera gånger, hur säker som helst. 
 
 

Kakmonster

- Nu kommer kakmonstret, sa kioskpersonalen när de fick syn på mig i förmiddags.

Jag gick fram och köpte en bulle.

- Du måste äta mat också. Du kan inte leva på bullar.

På eftermiddagen gick jag dit igen. Alla tre började vifta med armarna och ropade:

- Bullarna är slut.

Jag fick syn på en chokladkaka bakom disken och pekade på den.

- Vad är det där?

Personalstackarn som köpt den till sig själv verkade få dåligt samvete och gav mig en bit. Jag tackade först nej men han insisterade. I morgon ska jag vara på Arbetarbladets redaktion i Sandviken igen så då är det slut med att ränna till Konstskolans kiosk. 

Olika elever

Det är roligt att undervisa på Konstskolan. Dessutom är det som en utställning för mig att gå runt och titta på vad eleverna gör och jag har tur för alla där är snälla. Jag har hört att alla elever inte är lika vänligt inställda som de jag träffar. Reportern Lisa Röstlund ringde till exempel en förtroendevald elev på Lundsberg och frågade vad han anser om Skolinspektionens beslut. Svaret: "Håll käften jävla hora".

Vd-Julia har haft en elev i dag hon med. Statsministern var och besökte henne i yxfabriken. De fikade, pratade yxor och högg ved. Jag har också fikat i dag, i går däremot var det sämre med det för bullarna i kiosken tog slut mitt framför näsan på mig men i dag hann jag på några. Jag var där i eftermiddags också:

- Finns det inga bullar?

- Nej, nu är bullarna slut och du har ju dessutom redan köpt två stycken i dag. 


Konstskolan

Två kvarter bort från min lägenhet ligger Konstskolan. Det är ett lagom avstånd med tanke på att jag undervisar en klass där i tre dagar nu. Jag ställer in rasttiderna på telefonen så att den vibrerar när jag ska sluta prata för klassrummet är även det allmänna fikarummet där kaffet finns och de andra eleverna uppskattar troligen inte att få stå utanför och vänta. Det är en bra och trevlig stämning på skolan och den vill ju inte jag komma och förstöra. 


Fint

En av de kriminella som jag känner ringde i går. Han har varit ovän med en annan kille i flera år och jag har tjatat på båda att de måste komma över allt gammalt och bli sams. För några dagar sedan råkade de ses.

- Han var utanför en affär när jag gick in där. Först såg jag inte att det var han så jag gick bara förbi men när jag kom ut igen såg jag vem det var.

- Vad gjorde du då?

- Jag gick fram och gav honom en kram.

- Va? Men vad fint. Vad glad jag blir. Det var verkligen bra och stort gjort av dig.

- Ja, du har ju sagt åt mig att läsa alla de där ”bli snäll böckerna”.

- Han måste ha trott att du tänkte strypa honom och blivit väldigt förvånad när du släppte i tid. Verkligen fint gjort.

- Nu har jag skickat ett sms till honom också.

- Åh, vad bra du har blivit. Om du nu skrev någonting snällt alltså.

- Ja, jag skrev någonting snällt. 


Fel resultat

Inte nog med att Gefle förlorade mot Helsingborg med 1-2, ett av målen tilldelades fört nummer nio i Helsingborg som jublade och stod i men efter matchen bytte de målgörare till nummer fem. Nummer fem jublade inte lika mycket så med ens blev mina målbilder sämre. Nu kan man ju även tycka att jag valt fel bild eftersom jag inte lagt ut målbilderna som jag just skrivit om.

 
 
 

Utflykt

Thomas, Annelie och jag tog en sightseeng uppe i flygtornet. Trots att jag är en hel del på flygplatsen har det inte blivit av att gå upp dit. Sedan åt vi glass och drack kaffe i solen bredvid en eld. Det var egentligen för varmt men eftersom det var mycket folk där var bänken vid grillen den enda som var ledig. I morgon är det som skrivet öppet igen. Både i Valbo och i Storvik.

 
 
 

Flygdagar

I helgen är det alltså flygdagar. Jag är medlem i två klubbar så i rättvisans namn gör jag reklam för båda. På Lemstanäs flygfält kan man bland annat prova på motorflyg, ultralätt, modellflyg och skärmflyg. Det finns en kiosk så att man kan fika. Öppettiderna är lördag och söndag mellan 10-16.

 

På Rörberg i Valbo kan man prova att flyga en Cessna eller om man hellre vill prova en flygsimulator. Man kan även titta på fallskärmshoppning och hoppa tandhem. Det är en flygplansutställning där och man kan köpa fika i kiosken. Öppettiderna är från klockan 10 båda dagarna. 

 

Det är fri entré på båda ställena. Välkomna! 
 
 
 

AIK-modeller

I kväll spelar Sandvikens IF mot AIK i svenska cupen. 600 AIK-supportrar förväntades komma till en restaurang klockan två för att ladda upp. Fotokursen var på Sandvikenredaktionen i dag så vi gick dit för att övningsplåta på AIK:arna. Jag lär även ut hur man filmar med kameran och eftersom det är populärt att lägga ut filmer då reportrarna bjuder lite på sig själva hade jag tänkt ut hur vi kunde göra en film där också. Rubriken skulle vara ”Hur mycket tål en AIK:are?” och reporten skulle helt enkelt få testa det. Först kunde han gå genom restaurangen med en Djurgårdenhalsduk på sig, därefter skulle han ta på sig en tröja och gå igenom en gång till. Vid tredje genomgången skulle han kunna säga några ord och vid fjärde kanske dra någon ramsa. Nu var det ju i och för sig inte 600 personer där utan snarare fem så hela filmidén blev förstörd, men tre av AIK:arna ställde i alla fall snällt upp som modeller. 


Nya elever

Här är tre till deltagare. Två av dem fick dela på en kamera men de var lika glada för det. 

 
 
 

Kurs

Här är fyra av dagens kurdeltagare. Det syns ju vilken koll de har på kamerorna. 

 
 

Undervisning

Det är ytterst sällan jag lägger ut bilder på mig själv. Jag vet inte varför man jag får rysningar av det. Nu tänker jag i alla fall lägga ut en och det är för att jag har undervisat i foto på Arbetarbladet och fick därmed även agera modell. Alla som jag undervisade i dag var imponerande duktiga och snabblärda. Jag ska vara där hela veckan och två dagar veckan efter det samt att jag ska undervisa på Konstskolan de resterande tre dagarna den veckan så mycket undervisning blir det, men är alla elever lika duktiga som i dag så blir det hur enkelt som helst. Bilden på mig är tagen av Christina Löfving.
 
 

Bibliotek

Biblioteket i Valbo har öppnat efter semestern.

- Vilken tur att ni har öppnat igen för jag orkar inte åka till Gävle.

- Hörde du? ropade den ena bibliotekarien till en annan. Hon orkar inte åka till Gävle, vi har ett existensberättigande.

- Jag har inte läst någonting på en månad nu.

- Då har du haft tid till reflektion och egna tankar.

- Ja, det har varit mycket obehagligt.

- Har du sett någon film då?

- Ja, jag såg en nyss som jag sett tidigare men jag kom inte ihåg om den slutade glatt eller sorgligt så när det var 15 minuter kvar tyckte jag att det var ett passande slut så då stängde jag av.

- Har du svårt för sorgliga slut?

- Ja, det har jag.

- Då kan du låna en terapibok.

Hon gav mig en ”bli lycklig bok”.

- Vad handlar den om då?

- Att man inte ska vilja ha så mycket materiella ting.

- Men jag vill ha mycket materiella ting.

- Ja, det vill jag också men man ska vilja ha mycket annat också.

- Alltså jag är inte deppig. Jag skulle nog tro att jag är över medelglad men jag kan ta den i förebyggande syfte.

Jag lade alla mina böcker framför henne.

- Eller ska man låna själv i låneautomaten?

- Ja, så att jag kan ät… ställa upp böcker.

- Du tänkte säga äta upp din smörgås men det lät för slött så du sa ställa upp böcker istället.

- Haha, ja det stämmer.

Varje gång jag varit där kommer jag ut med någon extrabok som bibliotekarierna har lagt dit. De brukar vara riktigt bra böcker så jag tar alltid med dem också. Nu är högen hemma färdigläst så på måndag ska jag dit igen.   


Bra dagar

Just nu går det bra för många av de kriminella jag känner.

Först ringde en och berättade att han fått skuldsanering och kort därefter ringde en annan som bytt fängelse.

”Du anar inte vad vackert det är här. Det är helt fantastiskt. Jag önskar jag kunde få ta en bild och skicka till dig.”

En annan har fått jobb och är otroligt glad över det.

”Jag är så glad att någon vill satsa på mig. Jag känner en enorm tacksamhet till alla som hjälpt mig komma hit. Jag har vuxit som människa den senaste tiden och jag är inte alls lika deppig längre. Min mamma tycker också att jag har förändrats. Hon gråter och säger att hon älskar mig. Ibland på kvällarna gråter jag med för allt jag gjort tidigare och för tankar jag har tänkt.”


Motorflygets dag

Nu har jag varit och fotograferat flygplan till en annons som kommer i tidningen snart. Det är till motorflygets dag och alla är välkomna. 

 
Motorflygets dag 24-25 augusti

Lördag och Söndag från kl 10 på Gestrike Airport, Rörberg

Gävlebygdens flygklubb 75 år
”Spaka själv” i en Cessna med flyglärare

Fallskärmshoppning/tandemhoppning med Söderhamns fallskärmsklubb

Flygsimulator

Flygplansutställning, se flygplan som du kanske aldrig tidigare sett

Fika, Korv, Glass mm.

Fri entré
Hjärtligt välkommen!
 

Prinsar

I går plåtade jag Prins Daniel som matade Lillprinsen. Lillprinsen är en älg som tycker om bananer. Prins Daniel var där för att hälsa på barnen som är i Ockelbo på ett sommarläger. Jag har varit och plåtat de där älgarna många gånger förut så jag har bra koll på de kungliga djuren. Två av älgarna som jag plåtat tidigare heter Victoria och Daniel. En gång satt jag inne i hagen bredvid älgen Daniel och klappade hans horn som tyvärr numera hänger inne i cafeterian. Lillprinsen som kom efteråt tycker inte om att få besök i hagen så det är slut på att ränna runt där. Victoria har fått två barn och de heter Sessan och Folke. Det är även kungligt på pizzerian i Ockelbo. När vi var där fanns Victoria special och Daniel special som alternativ i utbudet. Självklart skulle även en Estelle special lanseras sa ägaren. Själv var jag inte på pizzerian i går men jag tog en tur på systembolaget. Där finns förvisso en massa kungligt men inget med kungliga namn. Prins Daniel var för övrigt gullig mot barnen och snäll mot media så jag tycker att han är en bra prins. 
 
 
 
 

Gefle-Mjällby 2-1

Äntligen vinst. Då gör det ingenting att det regnar. 
 
 
 
 

Polisskäll

Om några timmar ska jag få skäll. Det har en polis sagt. Han såg när jag stod utan hjälm och plåtade matchen mellan Brynäs-Leksand.

- Var är hjälmen? ropade han från läktaren.

- Jag har lockat håret, jag kan inte ha någon hjälm, svarade jag.

- Kommer du på matchen på söndag?

- Ja.

- Då ska jag skälla på dig då.

- Jaha, då ska jag fundera ut ett försvarstal till dess.

Han står alltid bredvid mig under fotbollen så han kommer ha gott om tid att skälla. Klockan 15.00 börjar matchen mellan Gefle-Mjällby. Jag vet inte om skället börjar samtidigt eller om han väntar lite. 


Storvik

Flygklubben har grillfest i Storvik i dag så jag tog bilen dit.

- Vill du ha vin eller öl? frågade en advokat som var där.

- Jag kör bil.

- Ta den här ölen, jag försvarar dig.

- Tack, men jag dricker läsk.
- Nej, ta en öl. 
- Behöver du jobb eller?

- Men den här ölen kan du köra bil på.

- Ljuger du nu?

- En advokat ljuger aldrig. Vi framför bara våra klienters osanningar.

 

I morgon ska jag till Storvik igen. Jag har inte lyckats byta bort bilbingon så klockan 15.00 går jag åter runt och rättar lotter. Välkomna!  


Brynäs–Leksand 2–3 efter straffar

Det var en träningsmatch men det var riktigt roligt och spännande i alla fall. Trots förlusten så tycker jag att det verkar lovande för Brynäs.  

 
 

Cool

Den här coola tjejen plåtade jag i dag. Hon lånade mitt block och skrev i det. ”Tack hörrni att jag fick vara med.” ”Tack själv hörru för att du ville vara med!” 

Innan jobbet hämtade jag upp reportern Annika och fick då lyxigt nog välja ut ett recept som hennes man Tommy lagade medan vi var borta. Jag valde tomatsoppa med bönröra. Till efterrätt fick jag pannkaka, kaffe och bulle.

- Rätten får betyget fem, sa jag.

- Fem av femton? undrade Tommy.

Det var inte bara maten som var utsökt. Underhållningen var bra också. Deras son Simon lekte med mig. Först blev jag inlåst i hans tält och fick inte komma ut förrän Annika kom med en kanelbullemuta. Efter det hoppade vi studsmatta och så fick jag handla i hans lekstugekiosk. Vi pratade även om tv-spel. Jisses vad mycket det finns att säga om det. 
 
 

Arga

Fina-Lina och jag jobbade på förmiddagen och direkt efteråt åkte vi till stranden. Tre tjejer som var cirka 12-14 år låg bredvid oss och en av dem hade en riktigt dålig attityd. Hon skällde på de andra, sparkade sand och hotade att kasta deras mobiler i vattnet. Vi låg och tittade på dem för att förstå om argbiggan skämtade eller inte. Hon blev ordentligt störd på att vi glodde och gick hotfullt fram och tillbaka för att stirra på oss. Jag tyckte att ungen var skitläskig medan Lina inte kunde låta bli att skratta. Det hela blev inte bättre av att jag fick syn på en andunge som hade lika risig inställning till sina vänner. Den öppnade sin lilla andnäbb och rusade gapande på sina andkompisar. Den rusade runt som en liten galning och då började jag också skratta men alltså inte åt argungen utan åt arganden. Det hela slutade i alla fall helt odramatiskt med att tjejen stannade upp, gav oss en lång arg blick och gick därefter hem. 


Ilja Bryzgalov

Det är inte alla dagar jag får träffa Mr. Universe, men i dag fick jag det. Jag och två till från Aftonbladet stod som välkomstkommitté på Arlanda när den ryska hockeymålvakten landade. Det är Ilja Bryzgalov som är här för att träna en vecka med Färjestad. Här är reportaget. Och här är varför han kallas Mr. Universe.  


Falun

Nu har jag varit i Falun och träffat Kim som också bloggar. Han skriver bland annat ”Det finns ingenting som är så irriterande som när folk fortsätter prata när jag avbryter”. Jobbet handlade i och för sig inte om det men Kim ska snart få prata oavbrutet för han ska vara dataspelsexpertkommentator i TV6 nästa helg. (lördag och söndag från klockan 21.00) Han verkar riktigt bra på det där med spel. Hans son är till och med döpt efter dataspel. Här är en trailer på evenemanget. Och här är Kims blogg. 


Tankning

Det blir rätt mycket tanka nuförtiden och då menar jag inte att det festas utan det är bilen som ska ha sitt. I morgon till exempel ska jag på jobb i Falun, på söndag är det jobb i Stockholm, på måndag är det ett i Gävle och på tisdag ska jag till Sundsvall. Jag fick återbäringen från OK nu och för första gången engagerade jag mig i det där och kollade upp hur mycket stålar jag faktiskt sparar genom att åka runt och leta OK-stationer i alla städer. Jag har tankat för 20 899 kronor och får då hela 218 kronor tillbaka. Hur i all världen skulle jag klara mig utan den återbäringen? Tjohooo!


Jobb & Bio

Här är getjobbet jag var på. En av fäbodens tuppar slåss så fort den får möjlighet. Den ger sig på både människor och hundar. De andra djuren är snälla.

 

Ulrika och jag kom precis hem från bion. Vi såg Känn ingen sorg. En person i filmen sålde droger och apropå det så ska jag jobba med Lina i morgon och då ska vi träffa en före detta knarkkurir. Filmen är för övrigt värd att se.