Övervakning

Vi är ordentligt kontrollerade har jag fått lära mig.
Pär Ström som skrivit boken Övervakad föreläste om det i dag.
Här kommer några exempel:

* Vissa engelska skoluniformer har chip insydda så att de kan se elevernas närvaro och tiden de befinner sig på toaletten.

* Baja Beach Club i Barcelona chipmärker sina stamgäster så att de kan betala med överarmen.

* Irland satsar på svarta lådor i bilarna som ska skicka iväg information till polis och försäkringsbolag direkt efter en krock.

* England satsar på transporter som stryper bensintillförseln vid fortkörning.

* Det finns kameror på gator som letar efter personer med antisocialt beteende.

* I Holland finns ett ilskedetekteringssystem som kollar av människor på gatan. Om någon höjer rösten och verkar arg, så skickas en patrull till platsen.

* I Ungern ville man sätta armband på passagerare som ska ut och flyga. Innan start skulle man se och kartlägga hur människor rör sig för att kunna upptäcka om de verkar vara suspekta kapare. Om kaparna ändå lyckas ta sig ombord ville de ha kameror som registrerar ögonrörelser och munslickande. Skulle ett ivrigt slickande uppstå kunde personalen aktivera armbandet och den suspekta personen skulle då få en sjujävla elstöt i kroppen.

* Det finns även system i till exempel England som har sålts till försäkringsbolag som gör att personer som ringer sanninganalyseras direkt. Det står på en skärm om det verkar som om personerna ljuger.

* I vissa länder har polisen kontroll på vilka som köper många fryspåsar i affären. Det kan nämligen tyda på knarkhandel.

* Nästan alla skrivare som säljs lämnar vanligtvis avtryck på papperena som skrivs ut. Det syns om man tittar med lupp. Brev kan med andra ord spåras.

* Vi har även fått tips om hur man ska bete sig för att ringa helt anonymt och det är tydligen en hel vetenskap för att lyckas med det.

Jag kan inte skriva om allt vi lärt oss, för det är en hel del. Det har i alla fall varit en mycket intressant dag. En av kursdeltagarna fick dessutom per telefon veta att han ska bli pappa, så vi har druckit champagne för att fira det hela.

Kommentarer
Postat av: Anonym

Vad är det för spionkurs du går? /Cat

2009-01-13 @ 12:40:25
Postat av: Anonym

Vad är det för en spionkurs du går? /Cat

2009-01-13 @ 12:41:04
Postat av: Anonym

Vad är det för en spionkurs du går? /Cat

2009-01-13 @ 12:41:47
Postat av: Anonym

...........

2009-01-13 @ 12:42:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback